“Marić nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti!”

N1

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na osmoj sjednici raspravljalo je o donošenju odluka u predmetu ministra financija Zdravka Marića. Povjerenstvo je donijelo odluku kako Zdravko Marić nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti.

Na početku sjednice pročitano je i očitovanje Zdravka Marića u kojem kaže da je pravilno upravljao situacijom kao ministar financija. Tvrdi da, kao ministar finacija, uvijek postupa časno i pošteno.

Nakon stupanja na dužnost ministra financija, tvrdi, nije sklopio nikakav ugovor s Agrokorom o povratku u koncern nakon isteka dužnosničkog mandata. “Moj jedini interes vezan za Agrokor jednak je interesu za bilo koji poslovni subjekt u Hrvatskoj”, stoji u očitovanju.

“Moj sastanak s Todorićem trajao je vrlo kratko. Po naputku premijera Plenkovića prenio sam mu zabrinutost Vlade zbog stanja u koncernu”, navodi Marić.

Marić je osporio iskaz Bože Petrova i naveo da je riječ o neistinitom očitovanju. Dodao je da je Petrov pokrenuo difamaciju njegova lika i djela.

Na sjednici su pročitani i dijelovi bloga Ivice Todorića u kojima bivši čelnik Agrokora opisuje sastane 27. veljače i 3. ožujka.

Nakon iščitavanja njegovog očitovanja Zdravko Marić je dobio priliku dati izjavu.

Još jednom je istaknuo da je Povjerenstvo u njegovom predmetu 11. siječnja 2018. godine donijelo odluku da nije u sukobu interesa.

“Svrha sastanka 26. siječnja 2017. bila je zaštita javnog interesa i stabilnosti gospodarstva. Napominjem da se na sastanku nisu donosile nikakve odluke. Na sastanku nisam iznosio svoje stavove niti sam aktivno sudjelovao u donošenju bilo kakvih kasnijih odluka ili zaključaka”, rekao je Marić.

“Nikada nikakav niti ičiji privatni interes koji bi bio u suprotnosti s javnim interesom nije utjecao na moje postupke ili odluke”, rekao je Marić na kraju svog iskaza.

Članicu Povjerenstva zanimalo je li Marić nakon sastnka 26. veljače s nekime komunicirao vezano uz temu i sadržaj sastanka.

“Kao i na svim takvim nemam praksu prenositi nekom drugom informacije jer se radi o ozbiljnim i u mnogočemu povjerljivim stvarima”, odgovorio je Marić.

Marić se na kraju zahvalio Povjerenstvu, potpisao svoju izjavu te odbio pravo da sasluša izjavu Bože Petrova te da mu postavlja pitanja.

Povjerenstvo je od Bože Petrova zatražilo da objasni koja je je bila uloga Zdravka Marića na sastanku 26. veljače. Petrov je kazao da je Marić bio pasivan do polovice sastanka.

“Tada mu je predsjednik Vlade postavio pitanje vezano za mogućnosti, na koji način država može pomoći u likvidnosti Agrokora.

Marić je rekao da se u slučaju kredita HBOR-a treba konzultirati s komisijom Eropske unije te da bi to značilo ulazak države u equity strukturu kovnerna”, kazao je Petrov.

“Marić je rekao da HBOR jest mogućnost na koji država može pomoći u pitanu Agrokora, s tim da je rekao da postoje ograničenja vezana za europsku praksu. Također da postoje i opasnosti da se to ne protumači javnim dugom. Nakon toga je Marić pitao gospodina Crnjca je li moguće da uz sva zaduženja i ograničenja koja je Agrokor imao s drugim kreditorima, da imaju prostora za novi dug, na što mu je ovaj odgovorio da ima. Marić je kazao da HBOR još nije izložen prema Agrokoru koliko je Agrokor izložen prema komercijalnim bankama”, rekao je Petrov.

“Nakon kratke pauze Marić je iznio još dva modela u HBOR-u, program restrukturiranja i program za likvidnost”, posvjedočio je Petrov, dodajući kako ne može reći da se Marić zalagao za pojedina rješenja, već je odgovarao na Plenkovićeva pitanja.

Znao je apsolutno sve, imao je mogućnost pomoći”, odgovorio je Petrov na pitanje Povjerenstva.

Petrov je kazao da je sastanak trajao tri i pol sata s pauzom. Povjerenstvo je zanimalo je li za to vrijeme Petrov imao ikakve sumnje da Marić krši neke uzuse ili pravila?

“Ja nisam taj koji treba procjenjivati je li Marić bio u sukobu interesa. I nakon sastanka Mariću sam rekao da je njegova pozicija bivšeg dužnosika u Agrokoru teško spojiva s funkcijom ministra financija. Moram reći da je vjerojatno Mariću bilo neugodno na tom sastanku i da zato vjerojatno niej aktivno sudjelovao do trenutka kad ga Plenković nije pitao”, odgovorio je Petrov na kraju svog izlaganja.

Povjerenstvo se nakon svjedočenja Petrova kako bi donijelo odluku. Nakon sat vremena donijeli su odluku kako ministar financija nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti

Predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković kazala je ranije ovoga tjedna da će na sjednicu doći i Božo Petrov.

‘Na sjednici će biti i predmet ministra financija Zdravka Marića koji će se moći izjasniti. Osim njega pozvali smo i druge osobe koje imaju saznanja o Agrokoru koja moramo utvrditi. Naime, stanje nije jasno, neke činjenice nisu utvrđene, kontradiktorne su u jednom segmentu i taj segment želimo raščistiti i eventualno završiti predmet’, istaknula je Novaković. Dodala je da se Božo Petrov poziva kao osoba koja ima određena saznanja.

Povjerenstvo je na ispitivanje pozvalo i treću osobu, ali u tome tijelu nisu htjeli otkriti tko je to. Naš reporter Elvir Mešanović danas javlja da je riječ o Ivanu Crnjcu, koji se, međutim, ispričao da ne može doći.

Podsjetimo, Povjerenstvo odlučuje je li se ministar financija Zdravko Marić ogriješio o Zakon o sprječavanju sukoba interesa time što je početkom prošle godine, prije donošenja lex Agrokor, kao ministar sudjelovao na sastancima sa svojim bivšim poslodavcem, tadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem, na kojima se raspravljalo o načinima stabiliziranja Agrokorova poslovanja.

Postupak protiv ministra Zdravka Marića pokrenulo je bivše Povjerenstvo kojem je na čelu bila Dalija Orešković.