Povezite se

Politika

“Marić nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti!”

Objavljeno

-

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na osmoj sjednici raspravljalo je o donošenju odluka u predmetu ministra financija Zdravka Marića. Povjerenstvo je donijelo odluku kako Zdravko Marić nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti.

Na početku sjednice pročitano je i očitovanje Zdravka Marića u kojem kaže da je pravilno upravljao situacijom kao ministar financija. Tvrdi da, kao ministar finacija, uvijek postupa časno i pošteno.

Nakon stupanja na dužnost ministra financija, tvrdi, nije sklopio nikakav ugovor s Agrokorom o povratku u koncern nakon isteka dužnosničkog mandata. “Moj jedini interes vezan za Agrokor jednak je interesu za bilo koji poslovni subjekt u Hrvatskoj”, stoji u očitovanju.

“Moj sastanak s Todorićem trajao je vrlo kratko. Po naputku premijera Plenkovića prenio sam mu zabrinutost Vlade zbog stanja u koncernu”, navodi Marić.

Marić je osporio iskaz Bože Petrova i naveo da je riječ o neistinitom očitovanju. Dodao je da je Petrov pokrenuo difamaciju njegova lika i djela.

Na sjednici su pročitani i dijelovi bloga Ivice Todorića u kojima bivši čelnik Agrokora opisuje sastane 27. veljače i 3. ožujka.

Nakon iščitavanja njegovog očitovanja Zdravko Marić je dobio priliku dati izjavu.

Još jednom je istaknuo da je Povjerenstvo u njegovom predmetu 11. siječnja 2018. godine donijelo odluku da nije u sukobu interesa.

“Svrha sastanka 26. siječnja 2017. bila je zaštita javnog interesa i stabilnosti gospodarstva. Napominjem da se na sastanku nisu donosile nikakve odluke. Na sastanku nisam iznosio svoje stavove niti sam aktivno sudjelovao u donošenju bilo kakvih kasnijih odluka ili zaključaka”, rekao je Marić.

“Nikada nikakav niti ičiji privatni interes koji bi bio u suprotnosti s javnim interesom nije utjecao na moje postupke ili odluke”, rekao je Marić na kraju svog iskaza.

Članicu Povjerenstva zanimalo je li Marić nakon sastnka 26. veljače s nekime komunicirao vezano uz temu i sadržaj sastanka.

“Kao i na svim takvim nemam praksu prenositi nekom drugom informacije jer se radi o ozbiljnim i u mnogočemu povjerljivim stvarima”, odgovorio je Marić.

Marić se na kraju zahvalio Povjerenstvu, potpisao svoju izjavu te odbio pravo da sasluša izjavu Bože Petrova te da mu postavlja pitanja.

Povjerenstvo je od Bože Petrova zatražilo da objasni koja je je bila uloga Zdravka Marića na sastanku 26. veljače. Petrov je kazao da je Marić bio pasivan do polovice sastanka.

“Tada mu je predsjednik Vlade postavio pitanje vezano za mogućnosti, na koji način država može pomoći u likvidnosti Agrokora.

Marić je rekao da se u slučaju kredita HBOR-a treba konzultirati s komisijom Eropske unije te da bi to značilo ulazak države u equity strukturu kovnerna”, kazao je Petrov.

“Marić je rekao da HBOR jest mogućnost na koji država može pomoći u pitanu Agrokora, s tim da je rekao da postoje ograničenja vezana za europsku praksu. Također da postoje i opasnosti da se to ne protumači javnim dugom. Nakon toga je Marić pitao gospodina Crnjca je li moguće da uz sva zaduženja i ograničenja koja je Agrokor imao s drugim kreditorima, da imaju prostora za novi dug, na što mu je ovaj odgovorio da ima. Marić je kazao da HBOR još nije izložen prema Agrokoru koliko je Agrokor izložen prema komercijalnim bankama”, rekao je Petrov.

“Nakon kratke pauze Marić je iznio još dva modela u HBOR-u, program restrukturiranja i program za likvidnost”, posvjedočio je Petrov, dodajući kako ne može reći da se Marić zalagao za pojedina rješenja, već je odgovarao na Plenkovićeva pitanja.

Znao je apsolutno sve, imao je mogućnost pomoći”, odgovorio je Petrov na pitanje Povjerenstva.

Petrov je kazao da je sastanak trajao tri i pol sata s pauzom. Povjerenstvo je zanimalo je li za to vrijeme Petrov imao ikakve sumnje da Marić krši neke uzuse ili pravila?

“Ja nisam taj koji treba procjenjivati je li Marić bio u sukobu interesa. I nakon sastanka Mariću sam rekao da je njegova pozicija bivšeg dužnosika u Agrokoru teško spojiva s funkcijom ministra financija. Moram reći da je vjerojatno Mariću bilo neugodno na tom sastanku i da zato vjerojatno niej aktivno sudjelovao do trenutka kad ga Plenković nije pitao”, odgovorio je Petrov na kraju svog izlaganja.

Povjerenstvo se nakon svjedočenja Petrova kako bi donijelo odluku. Nakon sat vremena donijeli su odluku kako ministar financija nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti

Predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković kazala je ranije ovoga tjedna da će na sjednicu doći i Božo Petrov.

‘Na sjednici će biti i predmet ministra financija Zdravka Marića koji će se moći izjasniti. Osim njega pozvali smo i druge osobe koje imaju saznanja o Agrokoru koja moramo utvrditi. Naime, stanje nije jasno, neke činjenice nisu utvrđene, kontradiktorne su u jednom segmentu i taj segment želimo raščistiti i eventualno završiti predmet’, istaknula je Novaković. Dodala je da se Božo Petrov poziva kao osoba koja ima određena saznanja.

Povjerenstvo je na ispitivanje pozvalo i treću osobu, ali u tome tijelu nisu htjeli otkriti tko je to. Naš reporter Elvir Mešanović danas javlja da je riječ o Ivanu Crnjcu, koji se, međutim, ispričao da ne može doći.

Podsjetimo, Povjerenstvo odlučuje je li se ministar financija Zdravko Marić ogriješio o Zakon o sprječavanju sukoba interesa time što je početkom prošle godine, prije donošenja lex Agrokor, kao ministar sudjelovao na sastancima sa svojim bivšim poslodavcem, tadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem, na kojima se raspravljalo o načinima stabiliziranja Agrokorova poslovanja.

Postupak protiv ministra Zdravka Marića pokrenulo je bivše Povjerenstvo kojem je na čelu bila Dalija Orešković.

Petrinja

Gradu Petrinji dodijeljena nagrada “Gradovi za jednakost”

Published

on

U Maloj vijećnici Hrvatskog sabora održan je završni događaj i dodjela nagrada projekta Gradovi za jednakost. Nositelji projekta, Hrvatski pravni centar i Udruga gradova, predstavili su rezultate i aktivnosti projekta s ciljem poticanja gradova na unaprjeđenje svojih praksi u ostvarivanju jednakosti među građanima. Sedam gradova s najboljim ocjenama, među kojima je i Grad Petrinja, su ovog ljeta dobrovoljno sudjelovali u Indeksu”Gradovi za jednakost”.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović/Izvor: Radio Banovina

Nagrada je dijeljena u dvije kategorije: mali i veliki gradovi. Gradu Petrinji dodijeljena je nagrada za treću najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti u kategoriji malih gradova. Nagradu je u ime Grada Petrinje preuzeo gradonačelnik Darinko Dumbović, koji se u svom obraćanju zahvalio na nagradi i istaknuo probleme grada Petrinje, koja je puno izgubila i uništena u ratu i u startu je bilo teže natjecati se sa ostalim gradovima dobitnicima nagrade, čime je još veća vrijednost ove nagrade za Grad Petrinju.

Indeks „Gradovi za jednakost“ razvijen je kako bi se istaknule i podijelile različite mjere koje gradovi poduzimaju u provođenju antidiskriminacijske politike, odnosno izjednačavanju mogućnosti među građanima. Indeks omogućuje vrednovanje i rangiranje gradova u Hrvatskoj na temelju njihove prakse u području razvoja lokalne demokracije, dobrog upravljanja i osiguranja dostupnosti javnih usluga za posebno osjetljive društvene skupine, prenosi Radio Banovina.

Ucitavanje vijesti

Politika

Mrak-Taritaš: Bandićeva zaduženja otplaćivat će naša djeca i unuci

Published

on

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš optužila je u utorak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da je zadužio građane u ovoj godini za 1,09 milijardi kuna koje će, kaže, otplaćivati naša djeca i unuci.

“Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine ima 266 stranica i kada to čitate, čitate da je realizacija bila nula, no dodatno piše ‘Ali se priprema’. I tako se grad cijelo vrijeme priprema, a paralelno s time gradonačelnik je uspio u ovoj godini zadužiti Zagreb i sve nas za 1,09 milijardi kuna”, kazala je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine.

Gradonačelnik se, kaže, igra proračunom i misli da papir sve trpi.

Podsjetila je da je kreditno zaduženje u vrijeme izglasavanja proračuna za 2019. bilo nešto više od 370 milijuna kuna, a jamstva pravnim osobama 50 milijuna kuna.

U ožujku je jamstvo iznosilo 25 milijuna kuna, kod HBOR-a se gradonačelnik zadužio za 161 milijun kuna, u lipnju je novo zaduženje iznosilo 350 milijuna kuna, u srpnju je kredit kod Erste banke iznosio 150 milijuna kuna plus 12 milijuna kuna za Zagrebački velesajam, nabrajala je.

Na ovoj Skupštini, naglašava Mrak-Taritaš, imamo ponovno novu odluku od 500 milijuna kuna zaduženja.

“Kad se to sve zbroji dođete do 1,09 milijardi kuna. To je u ovom trenutku gospodin gradonačelnik zadužio građane i pritom nije niti oko trepnuo. Netko će to otplatiti – naša djeca i unuci”, zaključila je čelnica GLAS-a.

Referirajući se na to što je Grad prihvatio 17 posto primjedbi na GUP Zagreba te što se unatoč najavama gradonačelnika to neće naći na ovoj sjednice Skupštine, Mrak-Taritaš je ustvrdila da oni koji znaju kada će se o njemu odlučivati su Bandić i premijer Andrej Plenković.

“Odgovornost za GUP i sve zajedno je u konačnici Plenkovića. Vi znate da je to jedna stabilna koalicija i sve ove stvari koje gradonačelnik radi – radi u kontekstu toga da dobije potrebne ruke HDZ-a za donošenje GUP-a”, rekla je.

U zagrebačkoj strategiji demografskog razvoja najbolje se vide kontroverze mjere roditelj-odgajatelj

Jedna od točaka na sjednici Skupštine je Prijedlog strategije demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje 2019. do 2031., a gradski zastupnik Stanko Kordić je ustvrdio kako je jedan od ključnih problema te strategije to što nije donesena nacionalna strategija pa se ova gradska nema u što uklopiti.

Nekoliko je ključnih problema koje ova zagrebačka strategija ne uspijeva pomiriti, kaže. Mjera roditelja-odgojitelja potiče snažne kontroverze i u ovoj se to strategiji najbolje vidi.

“Dok se jednom mjerom, primjerice potiče široki obuhvat sve djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, drugom mjerom se praktički izvlači djecu iz vrtića. Dok se jednom mjerom potiče žensko poduzetništvo, drugom se brani ženama da rade”, ističe Koridić.

U GLAS-u smatraju da s obzirom da se veća sada dvije trećine ukupnih sredstava troši za mjere roditelja-odgojitelja i obzirom da ta sredstva rastu, da za provođenje ovih drugih mjera neće preostati ništa.

Izvješće o stanju imovine Grada Zagreba pokazuje kako se dobro ne gospodari

Gradska zastupnica Sonja König osvrnula se na Izvješće o stanju imovine Grada Zagreba, koje će se naći na dnevnom redu sjednice Skupštine, a “pokazuje kako se dobro ne upravlja ogromnom gradskom imovinom”.

Izvješće pokazuje da među gradskom imovinom postoji 866 stanova koji se koriste bez ikakve valjane pravne osnove, odnosno u njima živi netko tko na to nema nikakvo pravo i za koga troškove plaća grad, odnosno svi mi.

Što se tiče poslovnih prostora, navela je da izvješće pokazuje da se bespravno koristi njih 278, a da ih je 349 potpuno prazno.

Pozvala je gradonačelnika da te poslovne prostore koji su dugo prazni da na korištenje za neku simboličnu cijenu kako bi ih se popunilo, kao i da donese strategiju upravljanja gradskom imovinom.

Ucitavanje vijesti

Politika

Mrsić: Spor sa sindikatima rješavati dijalogom, a ne zastrašivanjem

Published

on

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je zabrinjavajućim ocijenio da Vladina osnova u rješavanju spora sa školskim učiteljima u štrajku nije dijalog, već zastrašivanje učitelja zakonskom zabranom štrajka.

 “Situacija na terenu postaje zabrinjavajuća jer ne ukazuje na skoro okončanje započetog štrajka, ali ukazuje na moguću daljnju eskalaciju štrajkova. Sramotno je da Plenković ne nalazi za shodno započeti pregovore sa sindikatima u cilju okončanja nastale situacije”, priopćio je Mrsić.

 Smatra kako takvim neodgovornim postupanjem Vlada i premijer iskazuju krajnje nepoštovanje prema radnicima obrazovnog sektora te prema roditeljima i djeci, koja zbog nerješavanja spora između učitelja i Vlade ne mogu ostvariti svoje pravo na obrazovanje.

 Mrsić neprimjerenim i opasnim drži da Vlada ignorira socijalni dijalog jer to može imati dugoročne posljedice, te poručuje kako je pitanje plaća jasan materijalni interes radnika kojeg oni imaju pravo zaštititi zakonitim industrijskim akcijama. 

 “Umjesto da Plenković kroz socijalni dijalog sa sindikatima traži rješenja za nastali spor, svakodnevno svjedočimo činjenici da su učitelji, roditelji i djeca talac jednog premijera, kojem je sujeta iznad interesa Hrvatske”, ocijenio je. Premijera, ministra rada Josipa Aladrovića te ministricu obrazovanja Blaženku Divjak pozvao je da odmah započnu razgovore sa sindikatima. 

 Nužno je, tvrdi Mrsić, što prije krenuti u donošenje zakona o plaćama u javnim službama, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve situacije.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije