Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao

Ministar Zdravko Marić

Ministar financija, Zdravko Marić, komentirao je uoči međunarodnog znanstvenog skupa “Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podržati uvođenje eura”, koji u povodu 25-godišnjice redovnog izlaženja časopisa Ekonomija/Economics organiziraju Zagreb-Rifin i Janaf, stanje u Agrokoru.

Upitan je li ga kontaktirao netko iz DORH-a zbog afere Hotmail, Marić je rekao da ga još nitko nije zvao.

Nije htio komentirati činjenicu da će nagodbu donijeti Privremeno vjerovničko vijeće, a novinari su ga upitali kakav rizik situacija u Agrokoru predstavlja za proračun Republike Hrvatske. “Cijeli proces oko Agrokora, gledan iz perspektive gospodarstva, interesa poreznih obveznika i proračuna, u ovom trenutku ne bih ulazio u špekulacije i ‘što ako’ scenarije. U petak smo čuli iz prve ruke da se približavamo trenutku nagodbe, ali očito nisu sve stvari u potpunosti jasne, pa ćemo vidjeti ovih dana gdje smo i što smo”, rekao je Marić.

“Naravno da sve pratimo u smislu svih mogućih efekata, izravnih ili sporednih. Kod predstavljanja svih naših projekcija, vrlo jasno i transparentno prebrojavamo sve potencijalne negativne rizike. Što se tiče izloženosti HBOR-a, krediti HBOR-a koji su odobreni društvima iz koncerna Agrokor, jedni su od rijetkih u kapitalnoj strukturi Agrokora koji su osigurani kolateralima, uz ostale instrumente osiguranja. Ovisno o ukupnom procesu nagodbe, bit ćemo pametniji. Od samog početka se vodi briga i o tim stvarima”, rekao je Marić.

Upitan postoji li uloga HBOR-a u procesu, Marić je rekao. “Osobno nisam involviran u taj proces, ali ne bih ništa prejudicirao, da ne bih rekao nešto što nije oportuno, pričekajmo još malo”, rekao je Marić, dodavši da se uloga Vlade i premijera Andreja Plenkovića, treba gledati kroz više stvari, a ne samo kroz prizmu jednoga segmenta.

Osim situacije u Agrokoru, Marić je komentirao i rast cijena nafte.

“U ovom trenutku kretanje nafte na međunarodnim tržištima nisu značajnije odstupili od onoga što smo projicirali. Kao rezultat toga cijene u maloprodaji su porasle, ali nisu izašle iz okvira koji smo si postavili. Imali smo nekoliko psiholoških granica, ranije je bila 7 kuna, pa je sad došla i do 10. Mi imamo mehanizme, ako do toga dođe, ako procijenimo da je potrebno, država uvijek može na taj način uskočiti. Ne bih to ništa najavljivao, o trošarinama ćemo također u sklopu novog paketa poreznih izmjena gledati. Početak je sezone, dolazi velik broj stranaca, tako da nemojmo ni taj element zanemariti po pitanju cijena trošarina”, rekao je Marić.