Marić i Bandić potpisali ugovor o darovanju državnog zemljišta za izgradnju sljemenske žičare

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Ministar državne imovine Goran Marić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak su u Gradskoj upravi potpisali ugovor o darovanju zemljišta gradu Zagrebu za izgradnju žičare Sljeme koja bi, kako je najavio gradonačelnik, trebala biti gotova polovicom 2020. godine.

Ugovorom između Grada Zagreba i Ministarstva državne imovine o darovanju prenosise  pravo vlasništva zemljišta bez naknade za građenje postaje na trasi nove žičare Sljeme, međupostaja Brestovac.

Istaknuto je kako je to “prvi korak u realizaciji izgradnje sljemenske žičare, najvećeg zagrebačkog projekta vrijednog 500 milijuna kuna”.

Ministar Marić je rekao kako je to navrjedniji projekt u gradu Zagrebu od 1990. do danas i zbog privrženosti Zagrepčana Sljemenu. Danas se postavljaju temelji tog velikog projekta, rekao je i dodao da je Ministarstvo “odradilo ono što se od njega očekivalo i da su i u svim sljedećim projektima raspoloživi”. 

Gradonačelnik Bandić je rekao da je ugovor rezultat dobre suradnje s Vladom i premijerom Plenkovićem, te najavio da će žičara biti puštena u promet polovicom 2020. godine.

Dodao je da je njegova želja bila da to bude početkom siječnja 2020. uoči svjetskog skijaškog kupa, ali je taj rok, kazao je, spriječio natječaj (za izvođača radova) koji se prolongirao šest mjeseci. Rekao je i da se išlo u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. “Ovih sedam i pol tisuća kvadrata koje smo danas potpisali darovanja države gradu nije samo to. Bilo je malih parcela, privatnih na toj trasi koje je trebalo riješiti”, rekao je Bandić.  

Natječaj za tvrtku koja će graditi žičaru koji je raspisan prije šest mjeseci nije okončan jer su bile žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), rekao je. Dvije su ponude za taj posao, jedna je 298 milijuna kuna, a druga je 443 milijuna kuna, a DKOM će ovih dana odgovoriti tko će od ta dva konzorcija dobiti posao, rekao je Bandić. Kazao je da je u novinama pročitao da je već netko dobio taj posao, i to tvrtka koja je gradila zgradu gdje on stanuje.

Grad je 31. prosinca 2018. na tom natječaju odabrao tvrtku GIP PIONIR, a ponuditelji mogu podnijeti žalbu u roku od 10 dana nakon primitka odluke.

Na upit kako komentira što su na Staru godinu gradski zastupnici Matej Mišić (SDP) i Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) otvarali šampanjac u Gračanima i narugali se njegovim obećanjima o puštanju u promet nove žičare 31. prosinca 2018., Bandić je rekao da je to smiješno, jer “to rade ljudi koji nisu napravili ni pesju kućicu za mog Rudija”. Istaknuo je da pripremni radovi na žičari traju već dvije i pol godine. Dodao je da polaže tečaj za radni stroj bagera kako bi, kad počnu radovi na žičari, prvi kop bio njegov. 

Marić: Novo sjedište Turističke zajednice Zagreba obogatit će ponudu Zagreba 

Ministar Marić je rekao kako ga veseli što će Turistička zajednica Grada Zagreba imati na najboljoj lokaciji svoje sjedište, u Tkalčićevoj ulici na ulazu u tunel koji spaja Tkalčićevu s Dubravkinim putem i siguran je da će to obogatiti turističku ponudu Zagreba. Bandić je rekao kako je ideja ministra Marića da Turistička zajednica Grada Zagreba dobije kuću na ulazu u taj tunel, gdje je za vrijeme rata predsjednik Tuđman imao krizne stožere i da to bude turistička atrakcija grada.

Gradonačelnik je rekao da je i predsjednica Republike zajedno s ministrom Marićem izrazila želju da se “riješi tri frtalja šume na Predsjedničkim dvorima i da to Grad preuzme i uredi”. 

Marić i Bandić: Dobro surađujemo

Ministar Marić istaknuo je kako Ministarstvo državne imovine ima na desetke projekata koje radi u kontinuitetu s Gradom Zagrebom te da je to dobar pokazatelj kako treba surađivati država i lokalna samouprava. Naglasio je kako je Ministarstvo  do sada ukupno zaključilo ugovora s jedinicama lokalne samouprave u vrijednosti od milijardu kuna, što je dobar temelj za investicije, zapošljavanje, puno više od jedne milijarde.

Na pitanje hoće li još neke uvjete postaviti Vladi koja ga “drži kao malo vode na dlanu s obzirom da je najveći partner u Saboru”, Bandić je kazao da partneri ne uvjetuju, već surađuju te poručio da je njegova jedina želja da surađuju na projektima koji su od interesa za grad i državu.

Ponovio  je da su zbog inzistiranja njegove stranke i njega osobno uvedeni besplatni udžbenici za osnovnoškolce u cijeloj Hrvatskoj, te da bi volio da budu uvedeni i za srednju školu te da će će Vladi ponuditi i zagrebački projekt roditelj-odgajatelj.

(Hina)