Povezite se

Politika

Maras: Predsjednik Republike bi trebao glasati na izborima

Objavljeno

-

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras poručio je u petak kako bi predsjednik Republike Zoran Milanović trebao izaći na izbore i glasati jer su izbori i izlazak na izbore nešto što predsjednik treba promovirati.

Maras je na konferenciji za novinare rekao kako mu je teško komentirati izjavu predsjednika Republike Milanovića da možda neće izaći na izbore, ali da osobno smatra da bi predsjednik trebao izaći na izbore.

“Milanović ima svoj stav i uvijek ga je imao. Predsjednik ovdje pokušava postaviti svoju poziciju koja je ispravna kao predsjednika svih građana jer ljudi bi se opravdano pitali za koga si glasao. Drži distancu od svega i to je ispravan put, ali mislim da su izbori i izlazak na izbore nešto što predsjednik Republike treba promovirati”, komentirao je Maras.

“Ne mora reći za koga je glasao, ali mislim da treba izaći na izbore”, dodao je.

Poručio je i da time ne želi sugerirati Milanoviću što da radi jer je “odrastao čovjek i ima svoje stavove te će odlučiti sam”. 

Maras: Pozivam Vladu i premijera da preuzmu odgovornost 

Maras je na konferenciji za novinare ispred III. gimnazije i Osnovne škole Dragutina Kušlana, uoči drugog početka nastave u ponedjeljak ustvrdio da u obrazovnom sustavu vlada konfuzija.

Pozvao je Vladu i premijera Andreja Plenkovića da “preuzme odgovonost” i kaže mora li se u škole ići ili ne.

“Država mora osigurati sigurno mjesto za obrazovanje svoje djece i pozivam premijera da kaže da li se u ponedjeljak u školu mora ili ne mora ići”, rekao je Maras koji ističe da su upute nejasne kao i činjenica da djeca od prvog do četvrtog razreda trebaju krenuti na nastavu dok oni iz viših razreda ne moraju.

Nepoznanica su, kaže i potpisane izjave roditelja koje se traže u nekim školama kao i davanje obrazložene pismene odluke odnosno isprike ukoliko roditelj ne želi svoje dijete poslati na nastavu.

Maras je rekao da svoju djecu neće poslati u školu jer se ne osjeća sigurno, “sve dok država ne preuzme odgovornost i kaže da se u škole mora ići”.

Komentirao je i kako se nakon potresa pokazalo da je gradska uprava u potpunosti neorganizirana i da tamo vlada kaos, jednako kao i u obrazovnom sustavu.

Nezadovoljan je i s prioritetima koje Grad pokazuje prema školama i vrtićima i obrazovnim institucijama koje su u njegovom vlasništvu, jer će se kaže, u proračunu u odnosu na ranije planirano prije potresa, stavka za to povećati svega 50 milijuna kuna.

Posebno je istaknuo što će su u sljemensku Žičaru uložiti deset puta više novca nego u obnovu škola i vrtića pa predlaže da se izgradnja žičare odgodi.

Pozvao je gradonačelnika Milana Bandića i Plenkovića da “konačno naprave nešto za roditelje, a ne da ih dovode do ludila jer ne znaju kako i na koji način kvalitetno donijeti odluku te odgovornost prepuštaju na roditelje”.

Roditelji: Škola preko noći “pozelenila”

Nina Šantić i Sanja Balenović čija djece idu u Osnovne škole Dragutina Kušlana rekle su da su roditelji potpuno zbunjeni i dobivaju šture i nejasne informacije o tome je li sigurno ili nije sigurno u školi.

Posebno ih zabrinjava i to što su oznake o uporabljivosti zgrade nakon potresa mijenjane, te je ova na njihovoj školi preko noći iz žute (privremeno neuporabljiva) pozelenila (uporabljiva), odnosno postala upotrebljiva, nakon što je, kaže Šantić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić došao za statičarem da pregleda zgradu.

Balenović je istaknula da su tražili izvještaj kako je škola postala zelena i organizirali se da roditelji koji su po zanimanju statičari pregledaju školu, nakon čega je utvrđeno da postoji oštećenje nosivog zida, udubljenje poda i oštećenje stepenica.

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved i Grlić Radman ostaju ministri, sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora sredinom idućeg tjedna

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjski poslova.

„Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da će nakon proglašenja službenih rezultata izbora u dogovoru s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovoriti za sredinu idućeg tjedan sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora.

Premijer je potvrdio i da Gordan Jandoković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Željko Reiner i Ante Sanader potpredsjednici Sabora, kao i da će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske

Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove.

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

„Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema 

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”. „Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih “nije doživio ni na koji način” te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je.

Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Nije točno da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobile pomoć

Published

on

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković demantirao je u ponedjeljak medijske navode da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobivale pomoć u sklopu mjera zbog epidemije koronavirusa, a najavio je i kako će  konstituirajuća sjednica Sabora biti idući tjedan.

„Radi se o informaciji koja nije točna. Te donacije uplaćene su najkasnije do 12. ožujka, prije nego se išlo u zatvaranje i primjene mjera za pomoć gospodarstvu. Nakon 12. ožujka nismo primili niti jednu donaciju odnosno primili smo neke donacije ali smo ta sredstva onda vratili u državni proračun, otprilike 70 tisuća kuna”, izjavio je Jandroković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Dodao je i kako su “te donacije uplaćene prije nego što se uopće dogodila situacija s COVID-om”, poručivši kako u tom trenutku nisu mogli znati što će se događati kasnije.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a Jandroković bi trebao biti razriješen s mjesta glavnog tajnika stranke, a na njegovo  mjesto trebao bi biti imenovan njegov dosadašnji zamjenik i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić.

U potpunosti se posvetiti funkciji predsjednika Sabora

Jandroković ističe kako će se “sada 100 posto posvetiti poziciji predsjednika Hrvatskog sabora” te da mu je drago što će po drugi put biti u prilici biti na toj poziciji.

„Bilo je zahtjevno i izazovno paralelno obnašati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a, s ponosom gledam na protekle četiri godine i svojem nasljedniku želim uspjeh”, poručio je.

Konstituirajuća sjednica Sabora, najavio je, trebala bi se održati 22. srpnja, ukoliko ne bude žalbi na izbore u Raši, i  to u zgradi Hrvatskog sabora vodeći računa o epidemiološkim mjerama.

Izrazio je također nadu da će se oporbeni čelnici odazvati pozivu premijera Andreja Plenkovića na sastanak ocijenivši taj njegov potez razboritim pokušajem i gestom dobre volje.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije