Maras: Još nema dogovora o istražnom povjerenstvu o Agrokoru

FaH

Saborski zastupnik SDP-a Goran Maras izjavio je u subotu kako još nema dogovora o istražnom povjerenstvu o Agrokoru, dodavši kako je uvjeren da će “na kraju HDZ na to pristati”.

“Dogovora još nema, inače bi to objavili i službeno. Vjerujem da će, kao i svi u Hrvatskoj, na kraju HDZ na to pristati. Tri mjeseca se protive tom povjerenstvu i sad je vrijeme, nakon svih ovih događanja, da shvate ono što svi u Hrvatskoj shvaćaju – da je to povjerenstvo bitno i da ljudi zaslužuju odgovore”, rekao je Maras novinarima ispred SDP-a u pauzi sjednice Glavnog odbora, upitan je li postignut dogovor s HDZ-om o osnivanju istražnog povjerenstva o Agrokoru.

Glavni odbor SDP-a u subotu treba glasati o povjerenju predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, koji je ranije dobio povjerenje članova Predsjedništva SDP-a.

Na pitanje hoće li on biti predsjednik tog povjerenstva, Maras je rekao kako će o tome odlučiti SDP. Netočnim je nazvao napise u medijima da će HDZ odlučivati uime SDP-a tko će biti član povjerenstva.

Vezano za neslužbene najave o osnivanju povjerenstva za Agrokor idući tjedan kazao je kako se nada  da HDZ  neće kupovati vrijeme i da se to odugovlači.  “To je jedina tema od početka zakona o povjerenstvima koja je izazvala ovakav otpor HDZ-a”, ustvrdio je Maras.

Dodao je da će istražno povjerenstvo imati devet članova – pozicija njih pet, a opozicija četiri.

Maras je potvrdio i da SDP još ništa nije promjenio mišljenje vezano uz izbor sudaca Ustavnog suda.

“Mi smo na istom stavu”, rekao je dodavši kako SDP i dalje traži odgovore na pitanja vezana uz Agrokor.

Upitan je li bilo prigovora na Glavnom odboru stranke na rad Kluba zastupnika SDP-a, Maras, koji je potpredsjednik tog kluba, odgovorio je kako uvijek ima pohvala ili kritika u životu.

Neslužbeno iz Sabora – Istražno povjerenstvo osniva se iduću tjedan

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor moglo bi biti osnovano idući tjedan, u srijedu, neslužbeno je doznala Hina u petak  u Hrvatskom saboru. HDZ i SDP navodno su dogovorili raspodjelu mjesta u povjerenstvu na način da HDZ-u i partnerima pripadne pet, oporbi četiri mjesta.

Prema zakonu, istražno povjerenstvo može imati od pet do 15 članova, sastav mu mora biti približan stranačkom sastavu parlamenta. SDP, kako se doznaje, ustrajava da se prvo glasuje o osnivanju povjerenstva, tek potom o izboru tri ustavna suca.

Hina