Maras: Gradska skupština pod velikim dojmom Bandićeve političke trgovine

FaH

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u utorak je, prije početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine, upozorio da se Skupština odvija pod velikim dojmom političke trgovine koju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić provodi novcem Zagrepčanki i Zagrepčana.

“Vidimo i u izvršenju proračuna za šest mjeseci da kada treba dati novac udrugi i kada treba iskoristiti novac Zagrepčana da širiš svoj utjecaj, da politički trguješ, onda se desi izvršenje preko 80 posto, a kada imaš komunalne zadatke, primjerice žičara ili neke druge razvojne projekte onda je to izvršenje ispod 10 posto, konkretno kod žičare manje od pet posto”, rekao je Maras na konferenciji za novinare ispred Stare gradske vijećnice.

Istaknuo je kako Zagrebom upravlja interesna skupina na čelu koje je gradonačelnik Bandić i koja troši gradski da bi politički trgovala i širila svoj utjecaj, a Bandiću svesrdno, kaže, pomaže premijer Andrej Plenković kojemu sve to odgovara.

Maras: Plenković zna da Bandić kupuje i trguje u njegovo ime

“Znači, on (Plenković) se pravi kao da ništa ne zna. Jučer je na jednom događaju rekao da nema pojma o ničemu, ali zna da Milan Bandić kupuje i trguje u njegovo ime i na taj način povećava njegov utjecaj na razini Republike Hrvatske”, poručio je Maras. Bandića je prozvao da koristiti novac Zagrepčana za svoje osobne interese, bilo da je riječ o Željki Markić, nezavisnim zastupnicima ili nekim općinama gdje osniva svoje ogranke.

Potvrdu o ‘trgovini’ vidi i u odluci o održavanju rasvjete koju je Ministarstvo graditeljstva proglasilo nevažećom, a na Gradskoj skupštini pokušava se legalizirati kako bi se, tvrdi, nastavilo uzimati svake godine preko 30 milijuna kuna za održavanje javne rasvjete.

SDP-ov gradski zastupnik Zvane Brumnić govorio je o glavnoj točki dnevnog reda današnje skupštinske sjednice – rebalans gradskog proračuna koji se po Bandićevu prijedlogu povećava za 335 milijuna kuna.

Brumnić: Što su Zagrepčani dobili za sedam milijardi kuna uplaćenih u proračun?

Upitao je što su Zagrepčani dobili za sedam milijardi kuna uplaćenih u proračun.

“Rebalans proračuna koji danas vidimo pokazuje to da gradonačelnik niti troši sustavno, niti razumije koje su potrebe građana grada Zagreba. Svjesni smo neki dan kiše u gradu Zagrebu koja je poplavila sve ceste gdje se nije moglo voziti po glavnim gradskim cestama, a odvode održavaju privatne firme”, istaknuo je Brumnić. (H)