Manuli milijune pa gule krumpire, samohrana majka petoro djece mora u zatvor zbog 540 kuna

Zemljo otvori se, moglo bi se reći ako pogledamo u naš pravosudni sustav i pojedine presude koje donose hrvatski sudovi.

Pojedine “HRVATINE” manule su, čitaj ukrale, pronevjerile milijunske iznose i nikom ništa. Kažnjene su te “Hrvatine” itekako, zadesila ih je sudbina da su zbog milijunskih malverzacija morali guliti krumpirčiće (strojno), dok će samohrana majka petero djece zbog krađe vrijedne 540 kn morati “odguliti” osam mjeseci zatvora.

Naime, kako prenose hrvatski mediji, Sandra iz Varaždina (51) morat će u zatvor osam mjeseci jer je jednoj ženi ukrala stvar vrijednu 540 kuna.

Pravomoćno je Sandra zbog krađe osuđena još u kolovozu 2017. godine. Dobila je osam mjeseci zatvora uvjetno i rok od tri mjeseca da Ivani nadoknadi 540 kuna štete počinjene tom krađom.

Sredinom svibnja prošle godine Sandri je produljen rok za podmirenje štete za još četiri mjeseca, a taj je rok prošao tijekom rujna. Općinsko državno odvjetništvo potom je pokrenulo postupak za opoziv uvjetne presude jer Ivani šteta još nije podmirena.

Kako sada stvari stoje za njom će, po svemu sudeći, uskoro biti raspisana i tjeralica, jer Sandra, koja je rastavljena i majka petero djece radi u ugostiteljstvu, i to u sezoni na moru.

Prisjetimo se samo, bivšeg ministra Petra Čobankovića koji je zbog afere Planinska i štete od čak 17 milijuna kuna sud je “osudio” na kaznu guljenja krumpira u pučkoj kuhinjii a da ni dana nije proveo u zatvoru.

Isto tako višemilijunsku štetu državi, prema pravomoćnoj presudi, nanio je i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, koji je proglašen krivim da je kao tadašnji pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška kasnih 1990-ih nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac otpisao tri milijuna kuna duga, a klubovima iz BiH omogućio besplatno korištenje ugostiteljskih objekata Ministarstva obrane. Također nije išao u zatvor nego mu je kazna preinačena u rad za opće dobro te ju je služio u domu za starije i nemoćne.