Mamić: Žrtva sam bivših jugoslavenskih tajnih službi i navijača Hajduka

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Zdravko Mamić, nepravomoćno osuđen u lipnju na šest i pol godina zatvora, izjavio je u utorak gostujući u bosanskohercegovačkom programu regionalne televizije N1 kako se osjeća žrtvom političkog progona, ustvrdivši kako iza toga stoje bivše jugoslavenske tajne službe i navijači Hajduka.

Mamića je Županijski sud u Osijeku u lipnju nepravomoćno osudio na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama a neposredno uoči izricanja te presude on je otišao u Bosnu i Hercegovinu, te danas živi u Međugorju. Iako je za njim raspisana tjeralica, izručenje Hrvatskoj je izbjegao zahvaljujući činjenici da je rođen u BiH pa po toj osnovi ima i državljanstvo te zemlje koja ga trenutačno štiti od zatvora.

Pojašnjavajući takav razvoj događaja Mamić je kazao da je prije izricanja presude mogao putovati bilo kamo, pa ga je presuda slučajno zatekla “na službenom putu”. “Ja sam sada u svojoj drugoj domovini. Ja nisam bjegunac, zatekao sam se u BiH”, Mamićevo je tumačenje trenutačnog statusa.

Kazao je kako je žrtva političke igre, uz nejasno pojašnjenje kako je to sve zbog proračunskog minusa u Hrvatskoj. Ustvrdio je kako, unatoč sudskoj presudi, nije oštetio proračun Hrvatske “ni za jednu lipu” kao ni Dinamo kojemu je, kako tvrdi, donio 500 milijuna eura. “Ono što sam ja donio iz Europe donio sam kako bi mogli krasti oni u Uljaniku i slični koji pljačkaju hrvatske porezne obveznike”, izjavio je Mamić.

Tvrdi kako su ga sudski progonili oni koji su htjeli doći na njegovu poziciju kao promotora mladih igrača poput, svojedobno, Luke Modrića. Svoj poslovni odnos s ovogodišnjim najboljim svjetskim nogometašem pokušao je pojasniti obrazloženjem kako su njih dvojica sklopili građanski ugovor temeljem kojega Modrić njemu daje dio novaca koji dobija kroz transfere. Kazao je kako je on s igračima poput Modrića “ili supočinitelj ili nitko nije kriv” pa ne vidi kako je logično da je osuđen on a ne i takvi poput Modrića.

Za DORH je kazao da radi po naputcima UDBE i KOS-a odnosno “bivših vojnih tužitelja” što po njegovu sudu znači progon po diktatu politike. Uvjeren je ipak da će Vrhovni sud Hrvatske kao “znatno ozbiljniji” donijeti pravu odluku u drugostupanjskom postupku.

Opisao je samog sebe kao simpatizera HDZ-a kojemu su glave došli “politika i navijači Hajduka za koji navija pola Hrvatske” a svi su se oni urotili protiv njega.

Mamićevo gostovanje na N1 “začinio” je Miroslav Blažević iz zagrebačkog studija te televizije koji je sugerirao kako je Mamić nedužan te kako će se to i dokazati. Blažević je rekao da je Mamić ušao u povijest hrvatskog nogometa kroz 11 Dinamovih titula, no naknadno je dodao i da ga je Mamić premašio po onome što mu je najvažnije u životu, “a to je lova”.

Dinamo je, kazao je Blažević, klub koji je Mamić napravio “gospodskim” te je najavio kako će Mamiću doći u posjet u Hercegovinu jer je “svjestan koliko je teško živjeti s nepravdom”.