Povezite se

Politika

Mamić: ”Sessa nije samo korumpiran, on je kleptoman. Imam dokaze, ja ne pucam ćorke”

Objavljeno

-

Nakon što je Zdravko Mamić optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu za korumpiranost, a on uzvratio da se njih dvojica ni ne poznaju i da su se susreli dva puta, za Dnevnik Nove TV reagirao je sam Mamić.

Mamić tvrdi da Sessa ne govori istinu te da njih dvojica imaju “duboku prošlost i neraskidivu povezanost”.

“Poznajemo se vrlo dobro. Ja bih rekao da smo toliko intimni jedino što nije bilo seksa između nas dvojice. Sessa je samo jedan od kapitalaca i namjerno sam krenuo od kapitalaca, ali ima tu njih još puno, oni znaju koji su, ja dobro znam koji su, mi međusobno znamo što je bilo, što sve znamo jedni o drugima. Ja imam neoborive dokaze ja sigurno ne pucam prazan ćorak”, rekao je Zdravko Mamić za Novu TV, dodavši da ima dokaze i da će ih predočiti samo šefovima DORH-a i USKOK-a.

Slučaj je to koji je podignuo prašinu u pravosudnim redovima. Ministar pravosuđa poručio je da se bez dokaza ne može ozbiljno razgovarati o tim optužbama.

Politika

Mažar: Vukovarski HDZ jači i brojniji nego prije

Published

on

Nikola Mažar/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Povjernik za vukovarski HDZ Nikola Mažar ocijenio je u četvrtak kako je  HDZ u tom gradu danas jači i brojniji nego prije jer mu je posljednjih dana pristupilo više od 100 novih članova.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Povjerenstva vukovarske Gradske organizacije HDZ-a, Mažar je rekao kako je na sjednici donesena odluka o proširenju tog povjerenstva i osnutku operativnih temeljnih organizacija u svim djelovima grada te o koordinatorima za parlamentarne izbore.

“Danas smo u Vukovaru bili svjedoci nečega što se nije vidjelo od povratka u grad Vukovar 1998. godine. Nakon 22 godine vidjeli smo sve frakcije HDZ-a ujedinjene, vidjeli smo utemeljitelje i osnivače, ljude koji su na neki način bili isključeni prošlih godina, a sada se vraćaju”, istaknuo je Mažar i dodao kako je nazočnost više od 200 članova HDZ-a na sjednici Povjerenstva dokaz da pitanja poput postoji li HDZ grada Vukovara postaju bespredmetna.

Po njegovim riječima, u Vukovaru je ponovno stvoreno zajedništvo i jedinstvo.

Također je rekao kako je HDZ u Vukovaru napustilo nešto manje od 10 posto članova, a više od 100 Vukovaraca zatražilo je pristupnicu, što je, dodao je, više od broja članova koji su napustili Gradsku organizaciju HDZ-a.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac je rekla kako je gradonačelnik Ivan Penava, koji je prošlog tjedna zajedno s dotadašnjim vodstvom vukovarskoga HDZ-a i gradskim vijećnicima iz te stranke napustio HDZ, radio dobro za grad Vukovar kao član HDZ-a, ali je njegovo napuštanje stranke neoprostivo.

Vukovarski gradonačelnik i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava prošlog je tjedna napustio HDZ i nastavio djelovati neovisno. Osim njega, HDZ-u su napustili i predsjednik vukovarskoga Gradskog odbora HDZ-a, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija. Istog dana, vukovarsko-srijemski Županijski odbor HDZ-a raspustio je tijela vukovarske Gradske organizacije HDZ-a i za povjerenika imenovao Nikolu Mažara.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Kandidirat ću se u prvoj izbornoj jedinici

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se na parlamentarnim izborima kandidirati u prvoj izbornoj jedinici, a vjeruje da će ponoviti rezultat s prošlih izbora kad je ta stranka osvojila 61 saborski mandat.

“U procesu smo konzultacija, puno je više kandidata i kandidatkinja nego što na listama ima mjesta. Vodimo razgovore sa županijskim čelnicima i našim partnerima, od kojih će neki od njih biti s nama  na listama”, rekao je Plenković za HTV.

Najavio je da će, po završetku tih dogovora, u propisanom roku, sredinom lipnja, predstaviti liste i dovršiti program, a javnost će biti upoznata s kandidatima, “s ciljem da obnove povjerenje hrvatskih građana nakon zahtjevnog mandata  u kojem smo se trudili maksimalno ispuniti ono što smo obećali 2016. i nakon upravljanja s nizom kriza, za koje ova vlada nije bila odgovorna, ali ih je čvrsto uzela u ruke i rješavala, poput zdravstvene  i ekonomsko-socijalne koje smo riješili na najbolji mogući način.”.

Opovrgnuo je medijska nagađanja da će se kandidirati u desetoj izbornoj jedinici. “Pročitao sam to u novinama, vidim da se Bauk prepao da mu ne dođem u 10.  izbornu jedinicu budući da mi je otac s Hvara, a majka iz Makarske, pa imam dosta dobar standing u toj jedinici.”

“Neka se ne boji, ja ću biti u 1. izbornoj jedinici, rođen sam u Zagrebu, živim ovdje, ovo je moj grad i želim nositi listu koja je 2016. kada sam je nosio ostvarila najbolji rezultat od kad postoji ovakav sustav, tako će biti i ove godine”, rekao je.

Plenković očekuje će HDZ ponoviti uspjeh s prošlih izbora kada je osvojio 61 mandat, i to “ovaj put s postignućima iza nas i jasnim riješnjima za budućnost Hrvatske”.

“Poluga koju smo dobili kao podršku Europske komisije je dio onoga što stalno govorim, Hrvatska je osnažila svoj suverenitet, svojim snažnim pozicioniranjem na razini Europske unije, na taj način smo zaokružili sve ono je bitno na nacionalnoj razini i oplemenili našu snagu na europskoj”, ustvrdio je.

Plenković je rekao da je sretan što će se Dan državnosti ponovno slaviti 30. svibnja i što je Hrvatski sabor na prijedlog Vlade vratio Dan državnosti na taj datum koji je, ocijenio je, bio pogrešno  promijenjen prije skoro 20 godina u vrijeme Račanove vlade.

Po njegovim riječima, taj dan, 25. lipnja, nikada nije saživio s hrvatskim narodom, a 30. svibnja je emocija, trenutak je prvi put konstituiran višestranački demokratski sabor koji je devedestih puno značio svima.

“Naša je intencija da sada, 30 godina uoči prvog konstituiranja sabora nakon prvih demokratskih izbora obnovimo ozračje, pozitivnu identifikaciju naroda sa simbolima države i ključnim datumima države”, istaknuo je.

Plenković se ne slaže s načinom na koji predsjednik RH Zoran Milanović doživljava Dan državnosti, a to što neće ići na izbore smatra porukom za predsjednika SDP-a i njegove prijatelje iz nove koalicije.

“Ova poruka je pogrešna, treba se identificirati s onim što hrvatskom narodu znači, a 30. svibnja znači, nije to samo blagdan jedne stranke, nego cijelog hrvatskog naroda”, rekao je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Politika

Stranka umirovljenika u koaliciji s Domovinskim pokretom

Published

on

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić potpisali su u četvrtak koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore te su pritom poručili da će se zauzimati za dostojanstven život hrvatskih umirovljenika.

Škoro je na konferenciji za novinare poručio da je potpisivanjem tog koalicijskog sporazuma Domovinski pokret pokazao širinu kad su u pitanju parlamentarni izbori. Dodao je kako vjeruje da će ta suradnja uroditi boljitkom za sve umirovljenike i one koji žive u lošim materijalnim uvjetima.

Tako su u koalicijskom sporazumu predvidjeli da se, među inim, uvede pravobranitelj za osobe starije životne dobi i da prosječna mirovina za puni radni staž bude 75 posto od prosjeka plaće.

Radit će na edukaciji i promicanju ulaganja u privatne mirovinske stupove, tražiti promjenu formule za usklađivanje mirovina i zauzimati se za uvođenje obiteljske mirovine te za razgraničavanje mirovina koje se isplaćuju iz HZMO-a i onih koje su stečene po posebnim propisima i nisu rezultat mirovinskih uplata.

Smatraju kako je za te mirovine novac potrebno osigurati iz državnog proračuna.

Škoro se zauzeo i za veću transparentnost korištenja novca iz II. mirovinskog stupa u kojem je novac kojim se država koristi za tekuću potrošnju.

Grujić je upozorio da u Hrvatskoj mirovina iznosi 37 posto prosječne plaće, što je u zoni siromaštva. Smatra i da bi barem 50 posto mirovine trebalo ostati mužu ili ženi od umrloga bračnog druga kako bi im se na neki način zaštitio životni standard.

Škoro: Plenković očito želi biti sa ‘žetončićima’ i Pupovcem

Na novinarski upit s kim premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković namjerava nakon parlamentarnih izbora ako ne želi s njim, Škoro je rekao kako o mnogim stvarima ima različito mišljenje od Plenkovića, ali smatra da treba sjesti i razgovarati sa svakim. “On očito i dalje želi biti sa ‘žetončićima’ i s Miloradom Pupovcem, koji mu i odobrava te njegove postupke”, poručio je.

U vezi s pregovorima s Marijanom Petir odgovorio je da se s njom susreo dva puta, nakon čega mu je rekla da će se javiti. „Čitam u novinama da je sve skupa u redu, hvala vam”, poručio je.

Također je rekao da je obavio sve razgovore s bivšim HDZ-ovcem Ivanom Penavom te će do kraja biti sve “artikulirano i na papiru”. 

Škoro: SDP je svemirski brod, ali iz Muppet showa

Zamoljen da komentira izjavu SDP-ovog zastupnika u Europskom parlamentu Predraga Freda Matića da su oni svemirski brod za one s desnice, Škoro je podsjetio da stotine tisuća umirovljenika u Hrvatskoj živi od 1500 kuna te da je govoriti na taj način s pozicije „bruxellskog uhljebnika”, koji prima 20.000 eura na mjesec, „tipično za partiju” iz koje Matić dolazi. „Oni jesu za nas svemirski brod, i to svemirski brod iz Muppet showa iz epizode Izgubljeni u svemiru”, dodao je.

U vezi s Inom i hrvatskom naftom koja završava u Mađarskoj, Škoro je istaknuo da Hrvatska, ako želi, sutra može napraviti drugu naftnu kompaniju. No, smatra, za to nema političke volje jer se nekom pogoduje. „Taj biznis je izgubljen za Hrvate, prije puno godina prodali smo ga Mađarima i moramo gledati način kako ćemo učiniti energetsku učinkovitost u zemlji da stvarno budemo energetski suvereni”, rekao je.

Vezano uz zabranu rada nedjeljom, Škoro je, na novinarski upit, rekao kako se zauzima za to da jedan dan u tjednu bude za odmor i obitelj te da to bude nedjelja.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije