Mamić pred Sudom BiH odbio izručenje

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Dinamov savjetnik i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić rekao je u petak pred Sudom BiH da posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo, a njegova obrana usprotivila se zahtjevu za izručenjem Hrvatskoj o čemu bi sudsko vijeće odluku trebalo donijeti u roku od 24 sata.

Na ročištu, koje je bilo otvoreno za javnost, sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović je upitala Mamića o njegovim osobnim podacima, te je li mu poznato zašto se nalazi pred Sudom BiH. Mamić je rekao da kako mu je trenutačna adresa prebivališta u Tomislavgradu, te da ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i da je njegovo zanimanje menadžer u sportu.
Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić rekao je da njegov klijent ne prihvaća dragovoljno izručenje Hrvatskoj, te se pozvao na činjenicu da ima državljanstvo BiH. Mamić je pak opetovao da je protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku vođen montirani proces, te da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.
Ročištu je nazočio i Zoran Mamić, brat Zdravka Mamića, koji je također nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu pred Sudom u Osijeku.
Sud Bosne i Hercegovine ima rok od 24 sata za donošenje odluke po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.
Mamića su jučer priveli pripadnici državne policijske agencije (SIPA), te je noć proveo u pritvoru Suda BiH. Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i proračun Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH. (H)