Mamić otišao u Međugorje, neće biti u srijedu na izricanju presude u Osijeku

Facebook

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić u utorak je, dan prije izricanja nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu gdje mu se sudi zbog optužbi za izvlačenje 116 milijuna kuna iz tog kluba, otišao u Međugorje, a za portal Index je izjavio da neće doći u Osijek na izricanje presude.

“Dragi moji, u iščekivanju objave presude u procesu koji se vodi protiv mene i mojih suradnika ovu sam večer odlučio provesti u miru i promišljanju na meni najljepšem mjestu – Brdu ukazanja u Međugorju”, napisao je Mamić na svom Facebook profilu.

Napominjući da je u zadnja 24 sata njegove objave vidjelo više od 1,100.000 korisnika te da je primio 3857 poruka podrške na Facebooku i mnoštvo poziva, istaknuo je kako hrvatsko pravosuđe sutra mora donijeti jedinu moguću ispravnu odluku – oslobađajuću presudu.

Za portal Index Mamić je potvrdio da neće doći u Osijek na izricanje presude.  “Neću doći u Osijek”, rekao je Mamić u razgovoru za Index i dodao: “Otišao sam pronaći mir. Mogu se vratiti kad želim”.

Na portalu Index napominju kako Mamića u BiH, u slučaju osuđujuće presude, mogu privesti na obavijesni razgovor i zadržati kratko vrijeme, ali ga neće izručiti Hrvatskoj. On bi, ističu, bio uhićen ukoliko bi pokušao prijeći granični prijelaz.

Osječki Županijski sud u srijedu će izreći nepravomoćnu presudu bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinama Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milan Pernaru. Četvoricu okrivljenika Uskok tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Mamić je u ponedjeljak optužio bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Uskok za pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu. “Institucija Državnog odvjetništva reketari i ucjenjuje ljude da bi osudili nevinog čovjeka”, rekao je Mamić na izvanrednoj konferenciji za novinare u zagrebačkom Maksimiru.

Ustvrdio je kako je u posjedu prijepisa telefonskih razgovora od subote 3. lipnja u kojima je navodno sudjelovao Cvitan, a u kojemu od jednog od članova sudskog vijeća, kojega nije imenovao, bivši državni odvjetnik izrijekom opetovano traži osuđujuću presudu Mamiću i drugima, unatoč tome što na to nastavlja dobivati odgovor kako za takvu presudu nema dokaza.

Iz Državnog odvjetništva odlučno su odbacili navode o bilo kakvom pritisku na sud i članove sudskog vijeća, te su najavili da će od kriminalističke policije zatražiti provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navodne komunikacije koju je objavio Mamić. (H)