Malta obustavila sve putničke linije s Italijom

Malta je zaustavila sve putničke linije s Italijom, najbližom susjedom i glavnim izvorom hrane i druge robe, nakon potvrđenog četvrtog slučaja koronavirusa od subote, rekao je premijer Robert Abela u utorak.

On je na konferenciji za novinare kazao da su odmah suspendirani svi letovi između otoka i Italije te da će dnevni trajektni promet između Malte i Sicilije udaljene 93 km sada biti samo za lijekove i terete.

Talijanski premijer Giuseppe Conte stavio je cijelu Italiju pod karantenu od utorka do sljedećeg mjeseca u neočekivanoj mjeri kojom se nastoji pobijediti epidemija koronavirusa najteža u Europi.

Malteško stanovništvo, pola milijuna ljudi, uvelike se oslanja na uvoz robe i ostalih dobara, od kojega većina stiže iz italije.

U ponedjeljak Air Malta i Ryanair suspendirali su letove između sredozemnog otoka i sjeverne Italije, gdje je prijavljena većina od ukupno 9172 slučajeva koronavirusa i 463 smrtna ishoda.

Premijer Abela meta je kritika jer nije slušao ranije pozive liječničkog saveza da zaustavi letove iz sjeverne Italije, kad se virus počeo širiti.

Prva tri slučaja koronavirusa na Malti dogodila su se u obitelji koja je putovala u Italiju i vratila se preko Rima.

Epidemija je alarmirala malteški turistički sektor na koji otpada gotovo četvrtina ekonomske aktivnosti.

Otok je omiljena destinacija mnogih talijanskih turista i putnika na kruzerima.

(Hina)