Malenica: Župani iskazali spremnost preuzeti državne poslove

Ministar uprave Ivan Malenica u ponedjeljak je u Koprivnici sa županima potpisao sporazume kojima županije preuzimaju preko 200 poslova državnih ureda, ističući da su župani iskazali spremnost za preuzimanje državnih poslova.

 Ministar Malenica je rekao kako je Zakonu o sustavu državne uprave prilagođeno preko 60 različitih zakona, kojima je uređeno da se uredi državne uprave 1. siječnja iduće godine integriraju u županijske uprave.

 “Ovom reformom smanjuje se razina centraliziranosti i osnažuje načelo višerazinskog upravljanja. Županijama se daje potencijal da budu motor razvoja, da kvalitetnije pripremaju projekte i imaju kvalitetniju podlogu za razvoj”, kazao je i dodao da će građani sljedeće godine izravno osjetiti koristi racionalnijeg sustava.

 Premijer Andrej Plenković je sastanak sa županima ocijenio kvalitetnim, s preciznim zaključcima i potpisanim sporazumima.

Plenković: Riječ je o velikoj reformi

 “Riječ je o velikoj reformi, decentralizaciji, preko 200 poslova prelazi s razine države na razinu županija. Vjerujemo da ćemo na taj način, uz sve napore koje smo učinili za fiskalnu decentralizaciju gdje su od 2017. puno veći izravni prihodi županija, omogućiti da oni budu još snažniji i kvalitetniji akteri i najbliži građanima, poštujući i primjenjujući načelo supsidijarnosti“, izjavio je Plenković.

 Koprivničko-križevački župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo što se vrhunac reforme javne uprave dogodio baš u Koprivnici, a na potpisanim sporazumima Vladi je zahvalio i šibensko-kninski župan Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija. 

 “Prijenos poslova Državne uprave na županije smo htjeli i na tome zahvaljujemo, kao i na cijelom odnosu, politici dijaloga i suradnje, politici uvažavanja u cijeloj ovoj regionalnoj priči koja se za mandata ove Vlade itekako osjeća“, poručio je Pauk.

 Jednako važnima ocijenio je i ostale tri teme sastanka – učinci Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, u koju je uključena lokalna i područna samouprava.