Malenica: Mostova najava od mjesec dana do predaje potpisa otvara brojne sumnje

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u četvrtak je ustvrdio kako najava iz Mosta da će potpise za referendum predati za mjesec dana “otvara prostor za brojne sumnje”.

Upitao je zašto mostovci nisu odmah predali prikupljene potpise i zahtjev Hrvatskom saboru za raspisivanje referenduma te podsjetio kako zakon propisuje da organizacijski odbor – kad utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa – podnosi Saboru zahtjev.

“Važno je pitanje što će biti u tih mjesec dana. Zašto njima treba mjesec dana?”, upitao je Malenica u RTL-u Danas napominjući kako su to mogli učiniti i danas ili ovaj tjedan ako je njihov organizacijski odbor utvrdio da su prikupili dovoljan broj potpisa.

Malenica je odgovorio i kako on ne želi ulaziti u to je li prikupljen dovoljan broj potpisa. “U ovom trenutku ne bih ništa špekulirao, ali tih mjesec dana otvara stvarno svakakve sumnje”, dodao je.

Kada zahtjev dođe u Sabor, bit će određeno tijelo koje će utvrditi je li prikupljen dovoljan broj potpisa, a Malenica ne vidi ništa sporno u tome da se omoguće promatrači jer je, kaže, i u prijedlogu zakona koji je u zakonodavnoj proceduri predviđena mogućnost promatranja referenduma.

Ponovio je da su predložena referendumska pitanja s ustavnopravnog aspekta upitna, pogotovo drugo pitanje, te ocijenio da je čitava referendumska inicijativa “bespotrebna i besmislena” te “čisti populizam”.

Članovi Mosta objavili su u četvrtak da su prikupili 400 tisuća potpisa, dovoljan broj za raspisivanje referenduma o covid potvrdama te su najavili da će pravovaljane i provjerene potpise donijeti 24. siječnja u Sabor.