Malenica: “Hrvatski navijači se nalaze u 21 zatvoru u Grčkoj”

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je u srijedu kako nije siguran koliko izjave predsjednika RH Zorana Milanovića o pritvaranju navijača u Grčkoj pomažu hrvatskim državljanima, prije bi, kaže, rekao da odmažu.

– Mi od samog početka pružamo konzularnu, a isto tako i pravnu pomoć hrvatskim državljanima. Provodimo i određene aktivnosti koje se možda i ne vide u javnosti, razgovaramo s kolegama u Grčkoj, a to ćemo činiti i u budućnosti. Mislim da treba poštovati grčka tijela, njihovo neovisno pravosuđe koje treba utvrditi sve elemente događaja, rekao je Malenica u Dnevniku Nove TV.

On se time referirao na Milanovićeve tvrdnje kako su hrvatski navijači u Grčkoj zarobljeni kao da je rat, da ih se tretira kao korov, te da postupanje grčkih vlasti prema njima nema veze s pravom, demokracijom i poštivanjem ljudskih prava.

Malenica je također kazao kako je konzularna služba intervenirala kod upravitelja zatvora u kojem se prijetilo uhićenom Hrvatu. Dobio je, kaže, informaciju od grčkog ministra vanjskih poslova da je konzularna služba u Grčkoj kontaktirala upravitelje zatvora i riješila situaciju “u vidu premještaja naših državljana koji se nalaze u tom kaznenom tijelu”.

Što se tiče jamčenja sigurnosti hrvatskim državljanima, rekao je da on i ministar vanjskih poslova od početka komuniciraju s kolegama u Grčkoj.

– Ističemo ne samo pravo na pošteno suđenje, nego i sigurnost u zatvorskom sustavu. Naši su državljani premješteni u ukupno 21 kazneno odnosno zatvorsko tijelo, rekao je resorni ministar dodavši da će im konzularna služba biti na dispoziciji, Ministarstvo vanjskih poslova će pojačati tim ljudi, a formiran je i call centar za njihove roditelje i obitelji. Konzularna služba svim je našim državljanima na raspolaganju,  donijeli su im sve stvari koje su zatražili, izvijestio je.

Grčka treba od Hrvatske tražiti da preuzme proces

Upitan o mogućnosti da se proces preseli u Hrvatsku, Malenica je rekao kako se još nije došlo u fazu postupka u kojoj se može o tome raspravljati.

– To je svakako jedna od opcija, međutim Grčka je ta koja od Hrvatske može tražiti da preuzme kazneni progon, pojasnio je Malenica dodavši kako je riječ o međunarodnim konvencijama.

Izvijestio je i kako su putem veleposlanstva Hrvatske u Grčkoj dobili zahtjev za za izvadak iz kaznene evidencije za 47 hrvatskih državljana te da nitko od njih nije bilo kažnjavan. Napomenuo je i da nema informaciju o 10 hrvatskih državljana za koje se ne zna gdje su.