Maksim Poletaev iz Sberbanka: “Neka Hrvatska plati Agrokorov dug”

FaH

S obzirom na to da je Hrvatska nacionalizirala Agrokor, to je sad vladin dug i trebali bi pretvoriti dug u državne obveznice i isplatiti nas, kazao je Maksim Poletaev, prvi zamjenika predsjednika uprave Sberbanka, banke koja je Agrokor kreditirala s 1,1 milijardi eura.

Uoči sastanka Kolinde Grabar-Kitarović i Vladimira Putina iz Rusije, stiže zahtjev da Hrvatska plati državnim obveznicama Sberbanku za Agrokorov dug, piše N1.

Vijest je prenijela agencija Bloomberg za svoje pretplatnike, u kojoj se poziva na izjavu Maksima Poletaeva, prvog zamjenika predsjednika uprave Sberbanka, koju je dao ruskoj agenciji Interfax:

Poletajev: Hrvatska je nacionalizira Agrokor, to je sada njezin dug

“S obzirom da je Hrvatska nacionalizirala kompaniju Agrokor, to je sada vladin dug. Hrvatska bi trebala pretvoriti dug u državne obveznice i isplatiti nas”, kazao je.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sredinom mjeseca odlazi u Rusiju, a njen dolazak osobno je najavio predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

Ruski Sberbank financirao je Agrokor s 1,1 milijardi eura. U početku su od Ramljaku tražili roll up, za svoj zajam iz velajče, što je vladin povjerenik odbio.

Kasnije nisu htjeli sudjelovati u novom roll up aranžmanu, u kojem im je nuđeno da samo 110 milijuna eura starog kredita dobio prioritetni status, pa tuže Agrokor od Londona preko Slovenije, Bosne i Srbije, piše Index.