Makroekonomija: Moguć pad proizvodnje treći mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak izvješće o industrijskoj proizvodnji u Hrvatskoj u siječnju, a većina makroekonomista očekuje njezin pad treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od kraja 2013. godine.

Od tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, jedan očekuje rast proizvodnje u siječnju za 2,5 posto na godišnjoj razini, dok dvoje očekuje pad između 0,5 i 0,7 posto.

Padne li u siječnju, bio bi to treći mjesec zaredom kako proizvodnja slabi, s obzirom da je u lanjskom studenome skliznula za 1,7, a u prosincu za 2,5 posto na godišnjoj razini.

A pad proizvodnje tri mjeseca zaredom na godišnjoj razini nije zabilježen još od kraja 2013. godine.

“Pad u prijašnjem mjesecu rezultat je specifičnih problema pojedinih industrijskih grana, među ostalim, pada proizvodnje u djelatnostima rudarstva i vađenja te prerađivačke industrije”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Uz to, kaže, baza iz lanjskog siječnja relativno je visoka, s obzirom da je tada proizvodnja porasla za 4,3 posto.

Današnji podatak o proizvodnji važan je jer je to jedan od prvih značajnijih podataka koji će ukazati na gospodarska kretanja na početku ove godine, nakon što je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom kvartalu oštro usporio.

Prije desetak dana DZS je objavio da je u tom kvartalu rast BDP-a usporio na 2 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom tromjesečju rast iznosio 3,3 posto.

Gospodarstvo raste već 14 kvartala zaredom, no rast BDP-a od 2 posto u posljednjem lanjskom kvartalu bio je najsporiji od drugog tromjesečja 2015. godine. (Hina)