Makedonsko izaslanstvo u posjetu Gradu Zagrebu, u fokusu mladi

(Hina/EPA)

Izaslanstvo Republike Sjeverne Makedonije, na čelu s ministricom rada i socijalne politike Jovanom Trenchevskom, u studijskom je posjetu Gradu Zagrebu gdje će razmijeniti iskustva o aktivnostima za unaprjeđenje mentalnog zdravlja djece i mladih.

Naglasak je na zagrebačkom Centru za zdravlje mladih kao primjeru dobre prakse koju bi gosti željeli implementirati u Skopju. Osim posjete tom Centru, posjetit će i Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te Savjetovališta “Luka Ritz”.

Domaćin trodnevne posjete makedonskog izaslanstva je zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Centar za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok.

Tim povodom danas je za goste u Palači Dverce priređen svečani prijem, na kojem su ih pozdravili predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i zdravstvo Lora Vidović te ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Istok Jurica Kravaršćan. Nastupio je i zbor maturantica zagrebačke 1. gimnazije.

Ministrica Trenchevska je rekla da su djeca i mladi jedan od prioriteta njezinog ministarstva, te je jedan od ciljeva njihova posjeta i da podijele iskustva i upoznaju se s pozitivnom praksom Grada Zagreba vezano za unaprjeđenje mentalnog zdravlja djece i mladih. Dodala je i da im Republika Hrvatska svojim iskustvom može pomoći i u vezi pristupanja Europskoj uniji.

Modaliteti unaprjeđenja mentalnog zdravlja mladih u Zagrebu bit će preneseni u Skopje

Klisović je istaknuo da Republiku Sjevernu Makedoniju osjeća kao izuzetno prijateljsku državu, te da u Zagrebu živi jako veliki broj Makedonki i Makedonaca koji pridonose boljitku grada.

Podsjetio je i da se u zagrebačkoj Gradskoj skupštini dodjeljuje Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost.

Pročelnica Vidović rekla je da je mentalno zdravlje kod donositelja odluka uvijek bilo “zadnja rupa na svirali” i obilježeno stigmama, a nakon pandemije i potresa ono je postalo “top tema”. Istaknula je da je ta tema za Grad Zagreb prioritet, a to se, kaže, posebno vidi kroz djelovanje Centra za zdravlje mladih, koji je svima dostupan jer su njegove usluge besplatne i ostvaruju se bez liječničke uputnice.

Kako je podsjetio ravnatelj Kravaršćan, Centar za zdravlje mladih ustanovljen u Zagrebu 2017. i financira se iz gradskog proračuna. Gostima je poručio kako im je veliko zadovoljstvo što će modaliteti unaprjeđenja mentalnog zdravlja mladih i iskustva u Zagrebu biti preneseni prilikom uspostavljanja njihovog Centra za zdravlje mladih u Skopju.