Majka pokojnog Nicoliera bit će s HOS-ovcima u Koloni sjećanja

Izvor: Facebook

Najavom plana ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, gradonačelnik toga grada Ivan Penava izazvao je pravu lavinu pozitivnih, ali i negativnih komentara.

Penava je zajedno s Odborom za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara najavio kako će Kolonu sjećanja ove godine predvoditi pripadnici HOS-a čiji je doprinos u borbama za Sajmište svima poznat. Osim toga, predstavljen je i plakat na kojem je istaknut naziv ove postrojbe, lik francuskog dragovoljca Jean Michel Nicoliera, a za slogan su izabrane njegove posljednje riječi prije likvidacije na Ovčari “To je moj izbor, i u dobru i u zlu”.

Ćipe objasnio zašto je izabran Jean i što znače njegove riječi

Vukovarski gradonačelnik tom je prilikom izjavio kako oni koji ne poštuju ovu postrojbu i njihovo znakovlje – ne moraju niti dolaziti u Vukovar, zbog čega su se uzburkale političke vode, ali i one u redovima branitelja koji smatraju da su za obranu Vukovara jednako zaslužne sve postrojbe koje su se tamo borile:

“Volio bih da hrvatski branitelji i naši suborci shvate smisao ‘slogana’ i simbolike. Ono što je Nicolier izgovorio prije smrti, izgovorio bi svaki od njih, pa tako njegova izjava simbolički predstavlja žrtvu svih hrvatskih branitelja. Da pojasnim, to je ‘moto’ i simbol kao što je npr. Blago Zadro simbol Trpinjske”, objasnio nam je vukovarski branitelj i član DP-a Stipo Mlinarić – Ćipe.

‘S ljudima koji tvrde da je istaknuto slovo U nešto nije u redu”

Na obraćanje potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda koji smatra da je ovo potez s političkom konotacijom, kazao je:

“Upravo HDZ u ovome vidi priliku za politiziranje. S ljudima koji tvrde da je na ovom plakatu istaknuto slovo ‘U’ nešto ozbiljno nije u redu, oni moraju imati neki problem u glavi. Na plakatu se jasno vidi kako je jasno istaknuto slovo ‘V’ onako kako ga možemo vidjeti diljem Vukovara.”

Jeanova majka s hosovcima u koloni

Na pitanje što misli o istupu Liliane Fournier, majke pokojnog Francuza koja se pobunila protiv, kako je kazala,  “korištenja njezinog pokojnog sina političke svrhe”, a što je u izjavama istakao i Medved, Ćipe je kratko kazao:

“Možda i jest iskorišten, ali zna se od koga. A kada već pitate, Liliane će u Koloni sjećanja stajati rame uz rame sa suborcom njezina sina, bivšim pripadnikom HOS-a Damirom Markušom.

I sam Markuš to nam je potvrdio:

“Tako će biti. Obitelj Jean Michel Nicoliera će biti u koloni sa obiteljima i suborcima pokojnih, nestalih, umrlih i preživjelih pripadnika HOS-a.”

Autor:Dnevno.hr