Majdak: U posljednjih 20 godina hrvatska polja se daleko kvalitetnije obrađuju, a veliku zaslugu u tome imaju i županijska i državna natjecanja u oranju

U Rugvici se održava Godišnja skupština Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača(HUONO). Općina Rugvica u suorganizaciji sa Zagrebačkom županijom, Bc Institutom i HUONO-om domaćin je Državnog natjecanja u oranju 2020. godine. Na skupštini je izabrano novo vodstvo Udruge, odnosno stara/nova predsjednica Draženka Grah, a uz stare/nove članove Izvršnog odbora, kao novi član IO HUONO izabran je Željko Goldašić, orač iz Karlovačke županije.

Godišnjoj skupštini je nazočio i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

“Natjecanje orača je postala najveća ruralna manifestacija u Hrvatskoj. Osim natjecateljskog, oranje kao manifestacija ima i edukacijski karakter jer orači koji su u velikom broju i nositelji OPG-ova, imaju prigodu poboljšati svoje znanje u rukovanju osnovnim oruđima u poljoprivredi: traktorom i plugom. U posljednjih 20 godina Hrvatska polja se daleko kvalitetnije obrađuju, a veliku zaslugu u tome imaju i županijska i državno natjecanje u oranju”, kazao je Majdak.

Općina Rugvica ukupno raspolaže s oko 1.600 ha poljoprivrednog zemljišta, a na području općine djeluju brojni OPG-ovi. Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb sjemenarska je tvrtka s vlastitim oplemenjivačkim programima najvažnijih ratarskih kultura.

Načelnik Općine Rugvica Mato Čičak zahvalio se HUONO-u na ukazanom povjerenju za domaćinstvo 18. Državnog natjecanja u oranju.

“Vjerujem da ćemo iduće godine u Rugvici organizirati najbolje državno natjecanje u oranju do sada”, kazao je Čičak.