Majdak: U doba korone bile su česte prijave za određene cijene koje su bile znak nepravilnosti

Državni tajnik Tugomir Majdak

Zastupnik Miro Bulj (Most) izjavio je u četvrtak na sjednici Hrvatskog sabora kako su uvozni lobiji unutar Ministarstva poljoprivrede uništili hrvatsko selo, a nepoštene trgovačke prakse samodostatnost Hrvatske.

„Uvozni lobiji unutar vašeg Ministarstva uništili su hrvatsko selo, da se državna granica zatvori, mi nemamo hrane za sedam dana, nemamo robne rezerve, nismo zaštitili ni poljoprivrednika, ni domaću prehrambenu industriju“, rekao je Bulj državnom tajniku u Ministarstvu poljoprivrede Tugomiru Majdaku koji je u Saboru predstavio izmjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Bulj je upitao koji su rezultati tog Zakona uz 2017.? “Rezultati su da voćar pila mlade breskve u Vrgorcu jer ih ne može prodati, kao ni grožđe, ni ostalo”, naveo je Mostov zastupnik, pa upitao što sa svinjetinom koja se uvozi sa svih strana, a na akciji se prodaje po 15 kuna?

Majdak je odgovorio da su u doba korone bile česte prijave za određene cijene koje su bile znak nepravilnosti.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ( AZTN) je djelovala, kazne u tim slučajevima su definirane, radi se i inspekcijski nadzor za sav promet mesa, naglasio je državni tajnik.

Objasnio je da se nepoštene trgovačke prakse pojavljuju kao jedna od posljedica nejednake gospodarske snage dionika u lancu opskrbe hranom. One najviše pogađaju poljoprivrednike, male i srednje tvrtke kao najslabiju kariku u lancu, ali i mala i srednja poduzeća u preradi.

Izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, naglasio je, proširuje se obuhvat nadziranih proizvoda, pa se uz hranu i prehrambene proizvode obuhvaćaju i primarni neprerađeni poljoprivredni proizvodi.

Osim toga, proširuje se i obuhvat adresata na koje se primjenjuju nepoštene trgovačke prakse spuštanjem praga ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda i primitaka na 15 milijuna kuna. Također se dopuštaju nenajavljene kontrole i osiguravaju mehanizmi zaštite identiteta prijavitelja nepoštenih praksi s ciljem zaštite od odmazde.

U cilju zaštite proizvođača, definiraju se proizvodno i tržišno osjetljivi proizvodi koji su od vitalnog značaja za održivost poljoprivrede, to su mlijeko i mliječni proizvodi, svježe goveđe, teleće, svinjsko i meso peradi, svježe voće i povrće, brašno i kruh, biljna ulja, naglasio je.

Uvode se dvije nove nepoštene trgovačke prakse – prodaja osjetljivih proizvoda ispod krajnje prodajne cijene, te prodaja po cijeni koja je niža za više od 34 posto krajnje prodajne cijene – čime se ograničava akcijski prag na model akcija, „kupiš dva, jedan gratis“, rekao je Majdak