Majdak: Ratari iz Posavine i Moslavine dokaz da udruživanje u proizvodnji jamči plasman robe na tržište, povoljniju cijenu i stabilan dohodak OPG-a

Prva registrirana proizvođačka organizacija u sektoru žitarica i uljarica u Hrvatskoj, PO Posavina Moslavina održala je godišnju skupštinu. Ova proizvođačka organizacija osnovana je 2016. godine i okuplja ratare s područja dvije županije: Sisačko-moslavačka i Zagrebačka.

PO Posavina-Moslavina u 4. godini postojanja bilježi sve bolje rezultate u proizvodnji žitarica i uljarica. U 2019. godini na ukupno preko 3.100 ha, 31. član utržio je preko prve proizvodačke organizacije u RH ukupno 8.989 tona kukuruza, 3.204 tona pšenice, 23,8 tona ječma, 1.656 tona soje i 6,7 tona zobi.

Dobar dio proizvodnje žitarica članovi PO koji imaju mješovitu proizvodnju (žitarice i uljarice, stoka) koriste za hranidbu svoje stoke. Povećanje utržene vrijednosti proizvodnje 2019. godine u odnosu na 2018. godinu iznosi čak 61%!

Godišnjoj skupštini PO Posavina-Moslavina nazočio je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

– Ratari iz Posavine i Moslavine dokazuju svojim rezultatima u proizvodnji da se udruživanje isplati jer jamči kvalitetniji plasman robe na tržištu, povoljniju cijenu poljoprivrednog proizvoda i stabilniji dohodak OPG-a.Inicijativa koja je prije nepune 4 godine naišla na plodno tlo od strane ovih vrijednih ratara danas je poslovni model koji će vjerujem slijediti i drugi poljoprivrednici u Hrvatskoj. Poglavito vrijedi pohvaliti povezanost sa peradarskim sektorom u okruženju i plasman velikog dijela žitarica prema ovim subjektima, kazao je Majdak.