Povezite se

Poljoprivreda

Majdak: Nova strategija poljoprivrede treba dati jasne odgovore kako povećati produktivnost i konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika

Objavljeno

-

U emisiji N1 Dvoboj o stanju u hrvatskoj poljoprivredi razgovarali su državni tajnik Tugomir Majdak i vlasnik tvrtke Smarter Denis Matijević.

Podaci Ministarstva poljoprivrede pokazuju kako je vrijednost poljoprivredne proizvodnje 2008. iznosila 22,35 milijardi kuna, dok je u 2018. iznosila 17,2 milijardi kuna. Iste 2008. isplaćeno je 3,4 milijardi kuna poticaja, dok je ove godine isplaćen rekordan iznos poticaja – 5,6 milijardi kuna.

Vlada Zorana Milanovića smanjila je potpore u poljoprivredi, što je izazvalo pad poljoprivredne proizvodnje.

Državni tajnik Tugomir Majdak ističe kako je u zadnjih pet godina primjećen blagi trendovski rast, te kako nova strategija poljoprivrede treba dati jasne odgovore kako povećati produktivnost i konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika.

-Ministarstvo radi na Strategiji poljoprivrede ruralnog razvoja za razdoblje od idućih 10 godina i na temelju toga je napravljena prva dijagnostička analiza stanja u poljoprivredi i do kraja godine će biti izrađena strateška vizija, kazao je.

U dijagnosticiranju stanja Ministarstvo je uključilo više dionika, od poljoprivrednika, institucija, a sve s ciljem kako bi se dobili sve bolji podaci.

-U ovom trenutku radimo s Agronomskim fakultetom i na definiranju sektorske analize koja će nam pomoći kako bi što bolje definirali stratešku viziju poljoprivredne proizvodnje, kazao je Majdak.

Podaci pokazuju kako je ove godine došlo do rasta u biljnoj proizvodnji (14,8 posto) u odnosu na godinu prije te pada od 6,5 posto u stočnoj proizvodnji.

Uvoz je lani bio veći nego izvoz, kao i što je bio slučaj prije deset godina, iako iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako su obe vrijednosti porasle u odnosu na 2008. godinu.

Hrvatska u ovom trenutku ima oko 110.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava, od čega je čak 97 posto obiteljskih poljoprivrednih. Većina njih (63 posto) je prošle godine dobivala neku vrstu poticaja.

Poljoprivreda

Šampion Sabatine 2019. i najbolje ocijenjeno vino Chardonnay Principovac 2016. Iločkih podruma

Published

on

Izvor: Agroklub

Proglašenjem šampiona ovogodišnje Sabatine u konkurenciji bijelih suhih i polusuhih vina Chardonnaya Principovac 2016 Iločkih podruma, koje je i najbolje ocijenjeno vino, u subotu navečer je u Segetu Donjem kod Trogira završen taj 23. međunarodni susret vinogradara i vinara.

U kategoriji crnih suhih i polusuhih vina šampion ovogodišnje Sabatine je pak Merlote reserve 201 od Vina Milas iz Humca iz BiH, dok je šampion pjenušavih vina pjenušac Gospoja 2016 poljoprivredne zadruge Gospoja iz Vrbnika, a šampion vina sorte Plavac Dingač 2017 od Pelješkog vinogradara iz Kune pelješke.

Pošip Žure 2018 od Obrta Žure iz Lumbarde na Korčuli šampion je vina sorte Pošip, dok je Cherry Davora Bogdanovića iz Seoca šampion kvalitete jakih alkoholnih pića, a Edivo Q 2018 od Edivo Janjina šampion izgleda proizvoda.

Cilj Sabatine je edukacija i povezivanje vinogradara i vinara, međusobno, ali i sa strukom te ostalim gospodarskim subjektima vezanim za vinogradarstvo i vinarstvo, a uz domaće vinogradare i vinare bili su i iz Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

“Sabatina ostavlja trajan i pozitivan pečat na živote i poslovni poslovni put vinara i vinogradara, jer tu dolaze zbog ugodnog i pozitivnog okruženja sa poslovnim suradnicima i prijateljima te uz kušanje više od 300 raznih vina zaključuju i nove poslove”, otkrio je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.

Sabatinu organizira taj Zadružni savez, a osim druženja, proglašenja šampiona i sklapanja poslova ove su godine na tim susretima sudionici ispred hotela Medena, gdje se sve održavalo, posadili i spomen lozu, sudjelovali na radionicama starih sorti, o kulturi pijenja vina te sljubljivanju sira i vina, kao i na raznim predavanjima, skupovima te obilazili vinogradarsko-vinarske destinacije. 

Predstavljena je i monografija “Sjaj zadrugarstva u vinogradarskoj Kuni”, a govorilo se i o loznom rasadničarstvu u Hrvatskoj, novom Zakonu o vinu, utjecaju klimatskih promjena na različite aspekte vinogradarske proizvodnje u Hrvatskoj, virusima, mineralnim tvarima, suvremenim analitičkim tehnikama u kontroli kvalitete vina, primjerima dobre prakse slovenskog zadrugarstva i drugim temama.

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Odbor za poljoprivredu: Zastupnici nezadovoljni predviđenim smanjenjima u proračunu

Published

on

Saborski Odbor za poljoprivredu podržao je u utorak Prijedlog državnoga proračuna za 2020., iako su njegovi članovi imali brojne zamjerke na iznose predviđene za poljoprivredu.   

Sektor poljorivrede nominalno je izgubio dosta sredstava, kazao je predsjednik Odbora Tomislav Panenić (NZ) komentirajući podatak da bi poljoprivreda iduće godine trebala dobiti oko 4 posto manje novca, pa bi taj sektor u konačnici raspolagao sa oko 7,4 milijarde kuna. 

Smanjen je iznos namijenjen razvoju stočarske proizvodnje, milijun kuna potpore drvnoj industriji je premalo s obzirom na važnost tog sektora, upozorili su HDZ-ovi Josip Križanić i Damir Felak koji smatra da su i šumarstvo i drvna industrija loše “prošli” u proračunu. 

Zašto su smanjeni iznosi namjenjeni sustavu nadzora potrošnje plave nafte, školskom mednom danu, opremanju srednjih poljoprivrednih škola, zanimalo je Panenića i Križanića.
Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (HDZ) upozorio je da se ne poštuje Vladina odluka za progam potpore stočarstvu i proizvođačima šećene repe, pa preporučuje da se to ispoštuje ili da se odluka promjeni. 

Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) ustvrdio je kako se Komora ostavlja bez kune subvencije te se upitao hoće li Sabor slijedeće godine možda donijeti zakon da ju se ukida. 
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak poslao je umirujuće poruke. Ministarstvo je za isplatu potpora osiguralo 6, 2 milijardi kuna, što je za 334 milijuna kuna više u odnosu na tekuću godinu. Za izravna plaćanja proizvođačima osigurano je 3,1 milijardu kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego ove godine, kazao je. 

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Ministrica Vučković: Potpore poljoprivrednicima nikad veće

Published

on

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u nedjelju kako nije točna informacija da će se smanjiti potpore za izravna plaćanja poljoprivrednicima te istaknula da potpore nikad nisu bile veće.

“Potpore poljoprivrednicima neće se smanjivati. Dapače, bit će veće nego ove godine”, rekla je ministrica Vučković komentirajući današnje tvrdnje predstavnika nekoliko poljoprivrednih udruga da će smanjivanje proračuna za poljoprivredu, što je predviđeno prijedlogom proračuna za 2020., pridonijeti daljnjem propadanju tog sektora.

Pojasnila je da je proračun za Ministarstvo poljoprivrede za iduću godinu manji, ali da se to odnosi na smanjivanje troškova administracije, materijalnih troškova i slično.

Prema planu proračuna za 2020., Ministarstvo poljoprivrede je za isplatu potpora u poljoprivredi i ribarstvu osiguralo 6.243.252.065 kuna, što je za 334 milijuna kuna odnosno 5,7 posto više u odnosu na tekuću 2019., rekla je Vučković te dodala kako je sukladno planu, za izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima osigurano 3,1 milijardu kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego ove godine.

Predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Nezavisnih seljaka Hrvatske, Hrvatske udruge malih OPG-ova, Udruge proizvođača središnje Hrvatske i Udruge OPG-a Hrvatske “Život” ranije su na konferenciji za novinare istaknuli kako je ‘najveći gubitnik’ novog proračuna Ministarstvo poljoprivrede, odnosno selo i poljoprivrednici, s obzirom da prijedlogom proračuna za iduću godinu resor poljoprivrede treba dobiti četiri posto manje novca.

Istaknuli su i kako se od poljoprivrednika traži da budu konkurentni, da povećaju kvalitetu, a s druge strane hrvatski poljoprivrednici dobivaju 20 posto manje potpore od europskih i sad se smanjuje proračun za poljoprivredu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije