Povezite se

Poljoprivreda

Majdak: Kroz realizirane projekte stvoreno je više od 5.800 novih radnih mjesta, a očuvano gotovo 35.000 drugih u ruralnim sredinama

Objavljeno

-

HDZ programom za poljoprivredu želi Hrvatskoj omogućiti ekonomsku suverenost i samodostatnost, a planirani period ostvarenja ukupne vrijednosti poljoprivrede za 5 milijardi kuna je četverogodišnje razdoblje – istaknuo je to državni tajnik Tugomir Majdak na konferenciji za medije održanoj u središnjici stranke.

Kandidat na listi HDZ-a u VI. izbornoj jedinici Tugomir Majdak kazao je kako je rast poljoprivredne proizvodnje vidljiv i u protekle četiri godine HDZ-ove Vlade, budući da je ona 2014. iznosila 15,5 milijardi kuna, a 2018. 17,2 milijarde kuna.

Rast je ostvaren, naveo je, kroz niz projekata i aktivnosti, a izdvojio je, među inim, realizaciju čak 6 tisuća projekta za mala poljoprivredna gospodarstva, oko 1600 projekata za mlade poljoprivrednike, “ogroman” iskorak u sustavima navodnjavanja (17 projekta koji obuhvaćaju sedam tisuća novih hektara pod sustavima za navodnjavanje).

Majdak je pohvalio HDZ i zbog izdvajanja za poljoprivredu i ribarstvo koja su dosegla šest milijardi kuna, te potpore koje su u protekle tri godine isplaćene u iznosu od gotovo 20 milijardi kuna.

“Te brojke u idućem razdoblju planiramo i povećati”, istaknuo je i naveo da HDZ svojim programom planira povećanje u udruživanju poljoprivrednika s trenutnih 17 na 30 proizvođačkih organizacija, dodatne projekte navodnjavanja na površinama od 14 tisuća hektara.

“Poljoprivrednu suverenost i samodostanost planiramo dosegnuti povećanjem ukupne vrijednosti poljoprivrede za 5 milijardi kuna u četverogodišnjem razdoblju, kroz samodostanost u stočarskom te sektoru voća i povrća”, kazao je.

Majdak je naveo kako u HDZ-u planiraju 40-postotno povećanje u sektoru svinjogojstva te 20-postotno u sektoru govedarstva, pri čemu u povrtlarskoj proizvodnji kroz 200 novih hektara pod staklenicima već do kraja 2021. godine, a vezano uz trajne nasade u sektoru voća plan je realizirati ih na ukupnoj površini od dvije tisuće hektara.

Na upit koliko je učinjeno u jačanju domaće proizvodnje Majdak ističe kako je sada neusporedivo veći iskorak nego u razdoblju 2011.-2015. godine.

“Osigurali smo dinamiku izravnih plaćanja te ostvarili značajan rast ugovaranja i plaćanja iz Programa ruralnog razvoja. Od siječnja 2017. do travnja 2020. isplaćeno je gotovo 20 milijardi kuna potpora.”

“U stočarstvu smo osmislili i provodimo program obnove proizvodnog potencijala u sektoru gospodarstva vrijedan 255 milijuna kuna, te smo omogućili provedbu mjere Dobrobiti životinja i trostruko povećali potporu za rad uzgojnih udruženja i organizacija u stočarstvu”, navodi Majdak te ističe kako je ostvaren veliki napredak u sustavu javnog navodnjavanja.

Stvoreno više od 5.800 novih radnih mjesta, očuvano gotovo 35.000 drugih u ruralnim sredinama

Kao neke od brojnih aktivnosti i rješenja koja su omogućili poljoprivrednicima Majdak ističe kako je na temelju realiziranih projekata stvoreno više od 5.800 novih radnih mjesta, a očuvano je gotovo 35.000 drugih u ruralnim sredinama.

“Radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, Vlada RH je, na prijedlog našeg Ministarstva, donijela odluke o provedbi brojnih privremenih izvanrednih mjera, sve s ciljem opstojnosti naših poljoprivrednika i prerađivačke industrije.”

Novi zakon o poljoprivrednim zemljištima provodi se na decentraliziran i transparentan način

Kao jedno od najvažnijih osobnih postignuća, Majdak navodi novi Zakon o OPG-u, a za novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu naglasio je kako se provodi decentralizirano i na transparentan način.

“Zakon o OPG-u kao reformski zakon ponovno je stavio OPG kao strateški organizacijski oblik poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj u okvir koji osigurava stabilnije poslovanje i aktivaciju resursa. Temeljni koncept na kojemu sam radio u oba zakona je vrlo važan za buduću provedbu poljoprivredne politike u RH, buduće mjere i programe.”

Izvoz visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda naša je misija

“Osiguranje stabilnog inozemnog tržišta omogućit će nova ulaganja u povećanje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta te održivost hrvatskog sela. Stoga ćemo kroz novu Strategiju poljoprivrede 2020.-2030., ali i kroz EU fondove za poljoprivredu i nacionalna sredstva programirati i omogućiti dodatna sredstva, prije svega u stočarstvo te sektor voća i povrća, kao i prehrambenu industriju, još snažnije raditi na osiguranju tržišta za proizvode naših poljoprivrednika i prerađivačkih tvrtki” ističe Majdak te navodi kako je izvoz visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda jedna od misija HDZ-ove poljoprivredne politike.

Javne institucije nabavljat će svježu i domaću hranu od hrvatskih proizvođača

Na pitanje kako Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH konkretno pomažu poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima da saniraju štete nastale uslijed korona krize Majdak ističe kako su poduzete mjere kroz potpore svim primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva.

“Našim malim mljekarama smo otkupili viškove, a provodi se i otkup junadi, svinja i janjadi. Ministarstvo je također uvelo nove mehanizme te će javne institucije nabavljati svježu i domaću hranu od hrvatskih proizvođača, odnosno pokrenuta je Tržnica.hr gdje se mogu kupiti poljoprivredni proizvodi iz cijele Hrvatske. Izmijenili i dopunili smo Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine i donijeli dvije interventne mjere; Destilacija vina u kriznim slučajevima te Potpora za krizno skladištenje vina.”

“Na razini EU je u sklopu hrvatskog predsjedanja odobrena izvanredna i privremena mjera jednokratne financijske pomoći, sufinancirana iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a namijenjena je onim poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima koja se bave preradom, stavljanjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, a koji su bili najviše pogođeni pandemijom COVID-a 19. Također planiramo realizirati isplatu avansa za proizvodnu 2020. godinu daleko ranije nego je to bila praksa do sada, definirati i mogućnost realizacije obrtnih sredstava prema vinogradarima za ovogodišnju berbu grožđa te reagirati na vrijeme vezano za interventni otkup proizvoda naših poljoprivrednika ako dođe do većih poremećaja na tržištu. Uz sve navedeno, kroz buduće natječaje mjera ruralnog razvoja pravovremeno ćemo i ciljano reagirati vezano za glavne potrebe u strateškim sektorima” zaključuje Majdak.

Poljoprivreda

HPK: Poljoprivreda pod snažnim udarom uvozne nelojalne konkurencije

Published

on

Dodao

Svi sektori hrvatske poljoprivrede pod snažnim su pritiskom nelojalne uvozne konkurencije, a iako se očekivalo da će država zbog koronakrize započeti zaokret i više raditi na samodostatnosti i kontroliranju uvoza, do toga nije došlo, poručili su u četvrtak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Situacija na terenu i u trgovinama pokazuje da je hrvatsko tržište preplavljeno robom iz uvoza po dampinškim cijenama, zbog čega je važna hitna reakcija nadležnih institucija te stroža primjena Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, ali i Zakona o trgovini kao i kažnjavanje onih za koje se utvrdi da nude robu ispod proizvođačkih cijena, istaknuli su iz Komore.

Važno je, kažu, utvrditi po kojim cijenama uvozna roba ulazi na hrvatsko tržište, te zašto hrvatski proizvođači ne mogu prodati svoje proizvode.

Smatraju i da treba pokrenuti akcije te aktivirati pravne propise o deklariranju, označavanju roba, kako bi potrošačima bilo jasno vidljivo i istaknuto što je domaće, a što i iz uvoza.

“Zahtijevamo od Ministarstva poljoprivrede da uputi oštar apel ostalim nadležnim institucijama i inspekcijama, kako bi pojačale kontrole na tržištu te da se formira radna grupa koja će izraditi analizu cijena na tržištima s kojih dolaze ogromne količine robe, posebice mlijeka, mesa, voća, povrća i pekarskih proizvoda, kako bi se utvrdilo jesu li cijene po kojima se nude uvozne robe u hrvatskoj trgovini niže od proizvođačkih cijena nego što su one u državama iz kojih se uvozi”, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Kriza na vrhuncu, hitno nešto učiniti

Posebno je važno, kazao je, da se kreira i hitna intervencijska mjera kojom će se pomoći proizvođačima da održe svoju proizvodnju i uspiju koliko toliko konkurirati prevelikom uvozu roba, odnosno tržišnih viškova.

Jakopović je istaknuo kako od svih aktera u politici i institucija očekuju da shvate kako je kriza hrvatske poljoprivrede na vrhuncu i da hitno potrebno nešto napraviti.

Na ovaj način hrvatskoj poljoprivredi prijeti daljnje urušavanje, poručio je Jakopović.

Članovi Upravnog odbora HPK na jučerašnjoj su sjednici analizirali situaciju po sektorima te istaknuli kako Hrvatska ima EU-ove zakone i propise, ali oni su mrtvo slovo na papiru jer se ne primjenjuju i nema adekvatne reakcije inspekcija i cijelog sustava u trenutku kada hrvatska proizvodnja dolazi na tržište.

Smatraju i kako je nevjerojatno da je otkupna cijena mlijeka u Poljskoj i Hrvatskoj gotovo ista od 2,2 do 2,25 kuna za litru, a da se uvozno mlijeko na policama trgovačkih lanaca prodaje po cijenama kojoj domaće mlijeko ne može konkurirati. Slično je i s voćem i povrćem, a posebice mesom i pekarskim proizvodima.

U priopćenju HPK se navodi kako je na sjednici sudjelovao i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je najavio da će Ministarstvo poduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se aktivirali mehanizmi intervencijskih mjera i pomoglo proizvođačima.

“Vlada će učiniti sve kako bi se poljoprivreda održala i osnažila kao strateška grana, jer je to cilj svima. Na svima nama je da zajedno učinimo sve da ne dođe do urušavanje proizvodnje, ali i funkcioniranja tržišta“, kazao je Majdak.


Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Anušić: Idući tjedan sastanak s Upravom Megglea u Ministarstvu poljoprivrede

Published

on

Dodao

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je u petak kako je ministrica Marija Vučković za utorak u Ministarstvu poljoprivrede dogovorila sastanak s Upravom Megglea i predstavnicima županije na kojem će se pokušati pronaći rješenje za nastavak proizvodnje u Osijeku i opstanak 160 radnih mjesta.

Uprava Megglea u četvrtak je najavila kako do kraja godine namjerava ugasiti proizvodnju i preradu mlijeka u Osijeku, pri čemu bi otkaz trebalo dobiti oko 160 radnika.

U izjavi medijima Anušić je istaknuo kako tradicija proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku postoji od 1949. godine te da je “nedopustivo da se 160 ljudi nađe na ulici i da se tako duga tradicija jednostavno prekine”.

“Napravit ćemo sve kako bismo spasili radna mjesta i proizvodnju ove tvrtke u Osijeku, ali i veliki broj kooperanata koji ovise upravo o tvrtki Meggle. Uspostavljen je kontakt s Upravom Megglea, s našom ministricom, a nakon povratka iz Bruxellesa, uspostavit će se i kontakt s premijerom Andrejom Plenkovićem, i siguran sam da ćemo do kraja godine, kada je najavljeno zatvaranje tvrtke, naći rješenje i da se to neće dogoditi”, poručio je Anušić.

Istaknuo je kako županija ne može zapovjediti Meggleu gdje će raditi i proizvoditi, ali se može na drugi način izvesti pritisak i upozoravati da Meggle, koji svoju proizvodnju planira preseliti u BiH i Srbiju, više nije brend kakvim se predstavlja u Hrvatskoj, gdje je kvalitetu svojih proizvoda temeljio na domaćem mlijeku.

Anušić je rekao kako “u ovome trenutku traju pregovori i s drugim našim tvrtkama, na koji način spasiti radna mjesta te proizvodnju i preradu mlijeka u Osijeku”, ali o tome zasad ne bi detaljnije govorio.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Hajduković pozvao Plenkovića da zaustavi gašenje Meggleova pogona

Published

on

Dodao

Član Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik Domagoj Hajduković poslao je u petak apel premijeru Andreju Plenkoviću da zaustavi gašenje proizvodnog pogona tvrtke Meggle u Osijeku kako bi spasio 160 radnih mjesta.

“Jučer je tvrtka Meggle Hrvatska najavila zatvaranje proizvodnje u Hrvatskoj, točnije u Osijeku, do kraja ove godine, zbog čega će 160 ljudi izgubiti posao. Vjerujem da iz zagrebačke perspektive 160 radnih mjesta ne znači puno, no za gospodarske prilike u Slavoniji to je ogromna brojka. Egzistencija 160 obitelji je ugrožena, da ne govorim o poljoprivrednicima koji su proizvodili mlijeko za osječku mljekaru”, poručio je Hajduković.

Napominje kako se u mandatu prošle Vlade često govorilo o “Projektu Slavonija”, ali da Slavonci i Baranjci neće ostati u Hrvatskoj zbog infrstrukturnih projekata poput društvenih domova i uređenja urbanih cjelina.

“Zatvaranje proizvodnje i gubitak radnih mjesta sigurno neće učiniti ništa dobroga ovoj gospodarski i demografski već opustošenoj regiji”, navodi se u pismu premijeru.

Smatra kako se Meggle ne bi odlučio na zatvaranje proizvodnje u Osijeku da je Vlada odlučnije i efikasnije odgovorila na krizu u Agrokoru i epidemiju koronavirusa.

Hajduković je poručio premijeru Plenkoviću da učini sve što je u njegovoj moći da spasi ta radna mjesta te da bude gospodarstvenicima partner, u suprotnom, smatra, da ćemo u budućnosti čitati o zatvaranju mnogih drugih tvornica diljem Hrvatske.

“Birači u dvije slavonske izborne jedinice su vama i vašoj stranci dali veliko povjerenje. Nemojte ga iznevjeriti već u prvim danima nove Vlade”, zaključio je Hajduković.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije