Majdak: Kroz realizirane projekte stvoreno je više od 5.800 novih radnih mjesta, a očuvano gotovo 35.000 drugih u ruralnim sredinama

Državni tajnik Tugomir Majdak

HDZ programom za poljoprivredu želi Hrvatskoj omogućiti ekonomsku suverenost i samodostatnost, a planirani period ostvarenja ukupne vrijednosti poljoprivrede za 5 milijardi kuna je četverogodišnje razdoblje – istaknuo je to državni tajnik Tugomir Majdak na konferenciji za medije održanoj u središnjici stranke.

Kandidat na listi HDZ-a u VI. izbornoj jedinici Tugomir Majdak kazao je kako je rast poljoprivredne proizvodnje vidljiv i u protekle četiri godine HDZ-ove Vlade, budući da je ona 2014. iznosila 15,5 milijardi kuna, a 2018. 17,2 milijarde kuna.

Rast je ostvaren, naveo je, kroz niz projekata i aktivnosti, a izdvojio je, među inim, realizaciju čak 6 tisuća projekta za mala poljoprivredna gospodarstva, oko 1600 projekata za mlade poljoprivrednike, “ogroman” iskorak u sustavima navodnjavanja (17 projekta koji obuhvaćaju sedam tisuća novih hektara pod sustavima za navodnjavanje).

Majdak je pohvalio HDZ i zbog izdvajanja za poljoprivredu i ribarstvo koja su dosegla šest milijardi kuna, te potpore koje su u protekle tri godine isplaćene u iznosu od gotovo 20 milijardi kuna.

“Te brojke u idućem razdoblju planiramo i povećati”, istaknuo je i naveo da HDZ svojim programom planira povećanje u udruživanju poljoprivrednika s trenutnih 17 na 30 proizvođačkih organizacija, dodatne projekte navodnjavanja na površinama od 14 tisuća hektara.

“Poljoprivrednu suverenost i samodostanost planiramo dosegnuti povećanjem ukupne vrijednosti poljoprivrede za 5 milijardi kuna u četverogodišnjem razdoblju, kroz samodostanost u stočarskom te sektoru voća i povrća”, kazao je.

Majdak je naveo kako u HDZ-u planiraju 40-postotno povećanje u sektoru svinjogojstva te 20-postotno u sektoru govedarstva, pri čemu u povrtlarskoj proizvodnji kroz 200 novih hektara pod staklenicima već do kraja 2021. godine, a vezano uz trajne nasade u sektoru voća plan je realizirati ih na ukupnoj površini od dvije tisuće hektara.

Na upit koliko je učinjeno u jačanju domaće proizvodnje Majdak ističe kako je sada neusporedivo veći iskorak nego u razdoblju 2011.-2015. godine.

“Osigurali smo dinamiku izravnih plaćanja te ostvarili značajan rast ugovaranja i plaćanja iz Programa ruralnog razvoja. Od siječnja 2017. do travnja 2020. isplaćeno je gotovo 20 milijardi kuna potpora.”

“U stočarstvu smo osmislili i provodimo program obnove proizvodnog potencijala u sektoru gospodarstva vrijedan 255 milijuna kuna, te smo omogućili provedbu mjere Dobrobiti životinja i trostruko povećali potporu za rad uzgojnih udruženja i organizacija u stočarstvu”, navodi Majdak te ističe kako je ostvaren veliki napredak u sustavu javnog navodnjavanja.

Stvoreno više od 5.800 novih radnih mjesta, očuvano gotovo 35.000 drugih u ruralnim sredinama

Kao neke od brojnih aktivnosti i rješenja koja su omogućili poljoprivrednicima Majdak ističe kako je na temelju realiziranih projekata stvoreno više od 5.800 novih radnih mjesta, a očuvano je gotovo 35.000 drugih u ruralnim sredinama.

“Radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, Vlada RH je, na prijedlog našeg Ministarstva, donijela odluke o provedbi brojnih privremenih izvanrednih mjera, sve s ciljem opstojnosti naših poljoprivrednika i prerađivačke industrije.”

Novi zakon o poljoprivrednim zemljištima provodi se na decentraliziran i transparentan način

Kao jedno od najvažnijih osobnih postignuća, Majdak navodi novi Zakon o OPG-u, a za novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu naglasio je kako se provodi decentralizirano i na transparentan način.

“Zakon o OPG-u kao reformski zakon ponovno je stavio OPG kao strateški organizacijski oblik poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj u okvir koji osigurava stabilnije poslovanje i aktivaciju resursa. Temeljni koncept na kojemu sam radio u oba zakona je vrlo važan za buduću provedbu poljoprivredne politike u RH, buduće mjere i programe.”

Izvoz visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda naša je misija

“Osiguranje stabilnog inozemnog tržišta omogućit će nova ulaganja u povećanje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta te održivost hrvatskog sela. Stoga ćemo kroz novu Strategiju poljoprivrede 2020.-2030., ali i kroz EU fondove za poljoprivredu i nacionalna sredstva programirati i omogućiti dodatna sredstva, prije svega u stočarstvo te sektor voća i povrća, kao i prehrambenu industriju, još snažnije raditi na osiguranju tržišta za proizvode naših poljoprivrednika i prerađivačkih tvrtki” ističe Majdak te navodi kako je izvoz visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda jedna od misija HDZ-ove poljoprivredne politike.

Javne institucije nabavljat će svježu i domaću hranu od hrvatskih proizvođača

Na pitanje kako Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH konkretno pomažu poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima da saniraju štete nastale uslijed korona krize Majdak ističe kako su poduzete mjere kroz potpore svim primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva.

“Našim malim mljekarama smo otkupili viškove, a provodi se i otkup junadi, svinja i janjadi. Ministarstvo je također uvelo nove mehanizme te će javne institucije nabavljati svježu i domaću hranu od hrvatskih proizvođača, odnosno pokrenuta je Tržnica.hr gdje se mogu kupiti poljoprivredni proizvodi iz cijele Hrvatske. Izmijenili i dopunili smo Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine i donijeli dvije interventne mjere; Destilacija vina u kriznim slučajevima te Potpora za krizno skladištenje vina.”

“Na razini EU je u sklopu hrvatskog predsjedanja odobrena izvanredna i privremena mjera jednokratne financijske pomoći, sufinancirana iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a namijenjena je onim poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima koja se bave preradom, stavljanjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, a koji su bili najviše pogođeni pandemijom COVID-a 19. Također planiramo realizirati isplatu avansa za proizvodnu 2020. godinu daleko ranije nego je to bila praksa do sada, definirati i mogućnost realizacije obrtnih sredstava prema vinogradarima za ovogodišnju berbu grožđa te reagirati na vrijeme vezano za interventni otkup proizvoda naših poljoprivrednika ako dođe do većih poremećaja na tržištu. Uz sve navedeno, kroz buduće natječaje mjera ruralnog razvoja pravovremeno ćemo i ciljano reagirati vezano za glavne potrebe u strateškim sektorima” zaključuje Majdak.