Majdak: “Hrvatski poljoprivrednici posjeduju resurse i znanja kako bi proizveli kvalitetan i prepoznatljiv autohtoni poljoprivredni proizvod”

U Šibeniku se od 24. do 26. studenoga održava 32. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a. Na prvoj panel raspravi u sklopu Kongresa raspravljalo se o važnosti korištenja namirnica lokalnih proizvođača u gastronomskoj ponudi te potencijal gastronomije u stvaranju prepoznatljivog turističkog proizvoda.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo je kako hrvatski poljoprivrednici posjeduju resurse i znanja kako bi proizveli kvalitetni i prepoznatljivi autohtoni poljoprivredni proizvod.

“Buduća strategija hrvatske poljoprivrede jasno će naglasiti strateške proizvodnje i proizvode, te u skladu s time i ciljana ulaganja, kao i potrebu udruživanja radi kvalitetnijeg i kontinuiranog plasmana domaće hrane prema potrošačima, uključujući specifičnosti(sezonalnost), ali velike pogodnosti hrvatske turističke i ugostiteljske ponude. I u RH postoje dobri primjeri zajedničkog plasmana poljoprivrednih proizvoda kroz proizvodačke organizacije i poljoprivredne zadruge koje treba nadograđivati i regionalno razvijati. Danas je EU oznaku izvornosti realizirao “Paški sir”, što je već 24. po redu EU oznaka nekog hrvatskog poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, čestitke!” kazao je Majdak.

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije,  pokrovitelj Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a partner je Hrvatska turistička zajednica.

Kongres je okupio velik broj ugostitelja iz Hrvatske i inozemstva, predstavnike resornih ministarstava, saborske zastupnike, županijske čelnike, predstavnike komorskog sustava kao i brojne druge ugledne goste.