Povezite se

Vijesti

Majda Burić: Umirovljenici mogu biti mirni, mirovine će dolaziti na vrijeme

Objavljeno

-

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić poručila je u četvrtak umirovljenicima da mogu biti mirni, da su mirovine sigurne i da će dolaziti na vrijeme.

„Moram istaknuti da su mirovine sigurne, da su dolazile i dolazit će na vrijeme, treba naše građane koji spadaju u ranjivu skupinu, a to su umirovljenici , umiriti i reći im to jasno i glasno”, kazala je Burić u Saboru tijekom rasprave o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje je predložio Mirando Mrsić (Demokrati).

Državna tajnica podsjetila je da je Vlada Andreja Plenkovića podigla sve mirovine za 12 posto a one najniže koje prima oko 250 tisuća umirovljenika za 15 posto istaknuvši da je solidarna prema onima koji imaju manje.

To dokazuje i uvođenje nacionalne mirovne koje je u pripremi, dodala je Burić.

Prosječna mirovna u travnju ove godine iznosila je 2827 kuna što je 41 posto prosječne plaće, uz prosječan staž od 30 godina. Prosječna mirovina za osobe s 40 godina staža iznosila je 4664 kuna što je udio od 70 posto u prosječnoj plaći, navela je i istaknula je kako ti podaci pokazuju da treba dalje poticati građane na dulji ostanak u svijetu rada.

Za Mrsićev prijedlog Zakona o mirovinskom osiguranju Burić je kazala da ga Vlada ne prihvaća jer ne nudi nova rješenja koja bi bila usmjerena na dugoročnu održivost mirovinskog sustava i adekvatnost mirovina.

Osim toga, prijedlogom se povećavaju rashodi mirovinskog sustava bez navođenja načina osiguranja tih financijskih sredstava .

Mrsić je predložio snižavanje dobne granice za starosnu mirovinu za razdoblje obavljanja roditeljske dužnosti, za 6 mjeseci za jedno dijete, za 18 mjeseci za dvoje djece te za 36 mjeseci za troje i više djece.

Prijedlogom je predložio i razdvajanje mirovina ostvarenih prema posebnim propisima (povlaštene mirovine) od onih ostvarenih prema stažu (radničke mirovine), kao i mogućnost korištenja dodatka u slučaju smrti bračnog/izvanbračnog druga uz osobnu mirovinu u visini 50 posto svote obiteljske mirovine.

“Ovaj prijedlog sadrži niz novima koje bi mirovinskom sustavu dale posve novu dimenziju, usmjeren je na razvoj tog sustava i nova rješenja …ovo je zakon za neko novo vrijeme”, kazao je Mrsić.

Oporba je Mrsićev prijedlog ocijenila dobrim međutim svjesna je da ga vladajući neće prihvatiti.

„Ne očekujte valjda da će Vlada koja je dio toga obećavala pa četiri godine nije napravila ništa uvažiti dio tih mjera za poboljšanje funkcioniranja mirovinskog sustava”, poručio je zastupnik HSU-a Silvano Hrelja.

Gospodarstvo

Milanović razgovarao s predstavnicima Klastera kreativnih i kulturnih industrija

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija/FaH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, koji su mu ukazali na važnost i neophodnost potpore sektoru tih djelatnosti. 

Istaknuli su pri tome kako Hrvatska ima veliki potencijal u tom sektoru jer kroz svoje djelovanje može osigurati i visoku dodanu vrijednosti ostalim gospodarskim granama, pogotovo turizmu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Od posebne je važnosti za ovaj sektor, naglašeno je na sastanku, izrada strategije sektora kreativnih djelatnosti i industrija kao i institucionalna i infrastrukturna podrška razvoju kreativne i kulturne industrije.

U izaslanstvu su bili predsjednica Klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Bojan Baletić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić i dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Župan Milinović se dobro oporavlja od pada s motocikla na Grobniku

Published

on

Darko Milinović/Izvor: Lika online

Ličko-senjski župan Darko Milinović ozlijedio se u nedjelju u padu s motocikla na Automotodromu na Grobniku, te se nalazi u riječkoj klinci zbog prijeloma ključne kosti i više nagnječenja, ali se dobro oporavlja, potvrdili su Hini u kabinetu župana u Gospiću.

„Službenu izjavu nemam, ali čula sam se jutros sa županom i dobro je“, rekla je u ponedjeljak Josipa Ojurović Čačić iz županijskog Odsjeka za protokol i informiranje.

Kako je javio Novi list, nesreća se dogodila u zavoju poznatom kao “jedinica” u koji je Milinović navodno ušao brzinom većom od 200 kilometara na sat.

U Centru 192 u Rijeci rekli su Hini da taj događaj nemaju evidentiran, da se očevid nije radio, bez obzira na ozljede, jer da se ne radi o površini javnog prometa, nego o prostoru Automotodroma gdje se vozi na vlastitu odgovornost.

Zbog zabrane okupljanja zbog pandemije covida-19, jučer je na Grobniku bio prvi susret motociklista nakon dužeg vremena.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Evo tko sve može ući u Hrvatsku i kakva je procedura?

Published

on

Voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Tomislav Kufner izjavio je u ponedjeljak da građani Europske unije, koji nisu iz 10 zemalja koje mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, moraju imati opravdan razlog za ulazak u našu zemlju.

“Građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU i trećih zemalja kod dolaska moraju imati opravdan razlog”, rekao je Kufner jutros na Hrvatskom radiju. Objasnio je kako to mogu biti poslovni ili osobni razlozi, primjerice, posjedovanje nekretnine.

„Postupak je takav da dolaskom na granični prijelaz, uz standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj“, rekao je Kufner u emisiji „U mreži Prvog“.

To su, pojasnio je, zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju s njima stupiti u kontakt.

Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Njemačka.

Kufner je rekao da je suradnjom ministarstava unutarnjih poslova i turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia. „Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac s podatcima o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ukoliko putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke, kazao je.

Metelko – Zgombić: Austrija se još nije otvorila prema Hrvatskoj, dopušta tranzit

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je kako je Hrvatskoj važno da stranci, kada dolaze, poštuju epidemiološka pravila, da ima sve podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti naših građana i njih samih.

„Jednako nam je važno da, kada se vraćaju, ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama“, poručila je državna tajnica, prenosi HRT na svojem web portalu.

Metelko-Zgombić je rekla i da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali da dopušta tranzit.

” Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam, rekla je državna tajnica.

Hina


Ucitavanje vijesti

Najčitanije