Maja Grba Bujević: Ne budemo li se držali mjera, imat ćemo drugačiji scenarij

Zagreb, 19.03.2020. - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Na slici Maja Grba Bujević i Davor Božinović. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević govorila je o tome što znači za građane Hrvatske popuštanje mjera vezanih za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

“Mjere su dugo u pripremi i nadamo se da ublažavanje mjera neće značiti povratak na staro. Nadam se da će se svi držati mjera kao i do sada, uz mogućnost obavljanja poslova koji se do sada nisu mogli obavljati. 

Ako trebamo nešto šivati, ne moramo ići odmah do krojača, no ako trebamo hlače, možemo ih ići kupiti. Ne treba ići u cjelodnevni shoipping”, rekla je Maja Grba Bujević. 

Rekla je da će rezultati biti dobri, budu li se građani držali i dalje distance.

“Ako se budemo i dalje držali mjera, imat ćemo dobre rezultate, a ne budemo li se držali mjera, imat ćemo drugačiji scenarij. Građani će kontrolirati sami sebe, jer je virus i dalje među nama i svatko ga može prenijeti. Računam na samokontrolu građana i nadređenih službi”, rekla je Grba Bujević. 

Kazala je i da Hrvatska odlično stoji sa zaštitnom opremom.

“S opremom stojimo odlično, vlada je na vrijeme osigurala dovoljno zaštitne opreme. Danas je došla pošiljka svega što nam za zdravstveni sustav, ali i crveni križ, djelatnike civilnog stožera, policiju i druge službe treba. 

Građanima ta oprema nije namijenjena. HZHZ je izdao preporuke koje se tiču držanja udaljenosti i toga gdje bi trebalo nositi zaštitne maske. U gradskom je autobusu, primjerice, preporučjivo nositi dvoslojne pamučne maske, jer one se mogu koristiti kako bi se spriječilo širenje virusa. Opcija su, svakako, i jednokratne kirurške maske. 

Mi nemamo utjecaja na cijenu maski, odnosno nemamo utjecaja na veledrogerije koje isporučuju maske u ljekarne, ali nabavna cijena je velika. No pravilnom upotrebom dvoslojne pamučne maske je moguće zaštititi sebe i druge”, rekla je Maja Grba Bujević.

Kada je u pitanju vraćanje zdravstvenog sustava u normalu, rekla je kako je Hitna služba i do sada radila.

“Do sad je Hitna radila na jednak način, samo uz veće mjere opreza. Taj će se posao uz mjere opreza nastaviti dalje. U Hitnoj smo i do sada odgovarali na prvi stupanj hitnosti”, kazala je Grba Bujević. 

Kazala je kako se serološki testovi validiraju. 

“Princip je takav da se dostavi određena količina uzoraka koje infektivna klinik validira. Uskoro ćemo znati ispunjavaju li kriterije”, rekla je Grba Bujević.