Mađarski ministar vanjskih poslova pitao UN i EU tko dijeli migrantima bankovne kartice

Foto: slobodnyvyber.sk

Ministar vanskih poslova Mađarske, Péter Szijjárto, objavio je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije u Bruxellesu da se obratio Europskoj komisiji i dužnosnicima Ujedinjenih Naroda u vezi anonimnih bankovnih kartica koje se dijele izbjeglicama i migrantima, prenosi Narod.hr.

Na tiskovnoj konferenciji ministar je rekao novinarima kako, između ostalog, čeka odgovor od visokog povjerenika UN-a za izbjeglice Filippoa Grandija i povjerenika EU za migracije Dimitrisa Avramopoulosa. Pitanja su bila koliko je takvih programa pokrenuto, i unutar okvira tih programa koliko je bankovnih kartica podijeljeno ilegalnim imigrantima, koji je ukupni iznos i iz kojih izvora novac dolazi, i je li taj program proveden izravno ili preko ‘nevladinih organizacija’.

Ministar je rekao kako je dijeljenje anonimnih bankovnih kartica “užasno opasan manevar” te kako to čini borbu protiv terorizma i trgovine ljudima osjetno težom, no kako je apsolutno na liniji pristupa predstavljenog u UN-ovom “Marakeškom sporazumu”.