Mađarska predlaže zabranu usvajanja djece za homoseksualce

Hina

Mađarska desničarska vlada izradila je prijedlog zakona koji bi istospolnim parovima praktično zabranio usvajanje djece, za što aktivisti za prava kažu da je napad na LGBTQ zajednicu u doba kad zbog pandemije covida-19 ne smiju prosvjedovati.

Vlada premijera Viktora Orbana također je predložila ustavni amandman kojim zahtijeva da se djecu odgaja na temelju kršćanske interpretacije rodnih uloga.

Orban, čija se nacionalistička stranka suočava s izborima početkom 2022., doživljava najveći izazov u deset godina vladavine zbog pandemije i njezina utjecaja na gospodarstvo u zemlji.

Vladajućoj nacionalističkoj stranki Pravo i pravda (PiS) u susjednoj Poljskoj homofobija je bila temelj programa u izborima ove godine.

Prijedlozi zakona upućeni su u mađarski parlament kasno u utorak kako bi pojačali potporu vladi, neposredno prije nego što su u srijedu na snagu stupile stroge mjere protiv koronavirusa u pokušaju suzbijanja zaraze.

Vlada, koja je pojačala retoriku protiv LGBTQ-a kad je gospodarstvo pogođeno krizom, rekla je da će nacrt zakona povećati “naglasak na dječjim pravima tijekom usvajanja”.

U prijedlogu zakona stoji da samo bračni parovi mogu usvajati djecu, a samci mogu usvojiti samo uz posebno dopuštenje ministra nadležnog za obiteljska pitanja.

Skupina za ljudska prava Hattera rekla je da zakon praktički znači da je homoseksualcima zabranjeno usvajati djecu, što je do sada bilo moguće ako se jedan partner prijavi kao samac jer Mađarska ne dopušta homoseksualne brakove dodajući da vlada cilja LGBTQ osobe umjesto da se bavi pandemijom.

“Trenutak nije slučajno odabran: prijedlozi koji ozbiljno ograničavaju zakonska prava i protivni su temeljnim međunarodnim i europskim ljudskim pravima … podneseni su u vrijeme kad … prosvjedi nisu dopušteni”, navodi se u priopćenju skupine za zaštitu prava.

Mađarska je u svibnju zabranila promjene spola u osobnim dokumentima, a pokrenula je i pitanje dječjih knjiga koje pozitivno prikazuju raznolikost.