Mađarska ne želi ratificirati europsko-afričku izjavu o migracijama

Foto: Hina

Mađarska je u srijedu odbila ratificirati europsko-afričku izjavu u kojoj se ističe “dobrobit migracija za razvoj” i koja je prihvaćena na ministarskoj konferenciji u Maroku na kojoj sudjeluje šezdesetak europskih i afričkih zemalja.

U izjavi se “migracija oslikava kao nužno dobra i korisna pojava koja pridonosi razvoju u svijetu, a mi mislimo da je takav pristup neuravnotežen i ne odobravamo ga”, rekao je madžarski ministar vanjskih poslova Peter Szijarto.

“Naše je stajalište da se moramo usredotočiti na to kako ćemo zaustaviti ilegalnu imigraciju a ne poticati je”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Marrakeshu.

“Ne možemo poreći da migracije imaju važan sigurnosni aspekt: nedopustivo je da je to u ovom dokumentu ostavljeno po strani”, rekao je spomenuvši krvave napade diljem Europe posljednjih godina.

“Politička izjava iz Marrakesha” koju prati akcijski plan, zauzima se za “pristup utemeljen na ljudskim pravima”, na “zaštiti migranata u ranjivom položaju” i na razvoju komunikacije koja će omogućiti suzbijanje “ksenofobije, rasizma i diskriminacije”.

Tekst obuhvaća i dio posvećen borbi protiv ilegalne imigracije te pomoć povratku migranata, što su presudna pitanja za Europljane koji se bore s neviđenom migrantskom krizom.

Mađarska, gdje je na nedavnim izborima ponovo izabran suverenistički premijer Viktor Orban, od 2015. se ističe retorikom protiv prihvata migranata iz neuropskih zemalja, zbog čega su je više puta kritizirali njezini europski partneri.

Mađarsko stajalište “nipošto neće umanjiti odlučnost europskih zemalja” da pronađu zajednički odgovor, rekao je u srijedu Didier Reynders, belgijski ministar vanjskih poslova.

Migracijsko pitanje “ne smije se svesti samo na ilegalnu imigraciju”, istaknuo je marokanski ministar vanjskih poslova Nasser Bourita pozivajući europske zemlje da ne ostanu na “kontroli granica i na suzbijanju krijumčarenja migranata”.

Maroko koji se u Afričkoj uniji bavi migracijskim pitanjem, treba u prosincu biti domaćih UN-ove međunarodne konferencije o migracijama.