Macronovi centristi izjednačeni s krajnjom desnicom u izborima za EU 2019.

EPA/PHILIPPE WOJAZER

Centristička stranka LREM francuskog predsjednika Emmanuela Macrona izjednačena je s krajnje desnim Nacionalnim okupljanjem Marine Le Pen, bivšom Nacionalnom frontom, za izbore za Europski parlament u svibnju 2019., prema istraživanju javnoga mišljenja objavljenog u četvrtak.

Dvije su stranke dobile 21.5 odnosno 21 posto namjera glasača u istraživanju Odoxa-Dentsu Consulting.

Konzervativna Republikanska stranka je na trećem mjestu s 14 posto namjera glasača nakon koje dolazi krajnje ljevičarska Nepokorena Francuska s 12.5 posto.

Socijalistička stranka bivšega predsjednika Francoisa Hollandea dobila je samo 4.5 posto, manje nego zelena stranka Europska ekologija – Zeleni s pet posto.

U Ifopovu istraživanju u svibnju Macronova Republika u pokretu dobivala je 27 posto glasova, daleko ispred 17 posto krajnje desnice i više nego Macronovih 24 posto u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora u travnju 2017.

Ranije ovoga mjeseca Macronova popularnost je postala rekordno niska nakon ostavke popularnog ministra okoliša Nicolasa Hulota i ljetnog skandala zbog njegova tjelesnog čuvara. Samo 23 posto ispitanika imalo je o njemu povoljno mišljenje što je pad u odnosu na 27 posto iz kolovoza, utvrdilo je istraživanje javnoga mišljenja YouGov. (H)