Macron zaprijetio zabranom ulaska Britancima ako ne poduzmu strože mjere

Marcon
Hina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zaprijetio je da će zatvoriti Francusku granicu s Britanijom ako premijer Boris Johnson ne poduzme strože mjere za suzbijanje izbijanja koronavirusa, izvijestio je francuski list Liberation .

U petak navečer, Johnson je naredio pubovima, restoranima, kinima, kinima i dvoranama da zatvore vrata kako bi usporili ubrzano širenje bolesti, danima nakon što su druge europske zemlje zatvorile svoje građane.

Pozivajući se na izvore u Macronovom uredu, Liberation ističe da je Johnsonova odluka uslijedila nakon što mu je francuski čelnik u petak ujutro dao ultimatum, prijeteći zabranom ulaska bilo kojem putniku iz Velike Britanije ako ne bude novih mjera.

Macronov ured odbio je to komentirati, navodi Reuters, a Johnsonov ured nije odmah dao komentar.

Britanska vlada priopćila je kako na ograničavanju epidemije djeluje prema uputama svojih znanstvenih savjetnika.

Macron je u ponedjeljak naredio stroga ograničenja kretanja ljudi u Francuskoj. Restorani, barovi i škole zatvoreni su u cijeloj zemlji, a ljudima je naređeno da ostanu kod kuće osim kad idu kupiti namirnice, putovati na posao, vježbati ili radi medicinske skrbi.

Macron je također tražio da zemlje članice Europske unije zatvore vanjske granice početkom ovog tjedna.

Savjetnik premijera Macrona Edouara Philippe, izjavio je u intervjuu u utorak: “Kad bi se, primjerice, susjedne zemlje, Britanija, predugo zadržavale u situaciji bez poduzimanja ovih mjera, tada bismo na našem tlu teško prihvatili britanske državljane koji bi se slobodno kretali u svojoj zemlji”.

Britanija je napustila EU 1. veljače, ali zadržava režim slobodnog kretanja do kraja godine.