Macron upozorava na rizik od “sukoba” nakon iranske najave obogaćivanja uranija

Marcon
Hina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u utorak sve stranke na potencijalnu “eskalaciju” koja bi mogla rezultirati “sukobom”, nakon odluke iranskih vlasti o povećanju kapaciteta obogaćivanja uranija, nakon koje je uslijedila žestoka reakcija Izraelaca.

Iran je u ponedjeljak obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o uvođenju plana za povećanje kapaciteta obogaćivanja uranija tako što će povećati broj centrifuga.

“S obzirom na uzajamno povećanje napetosti sve vas pozivam da radite ne stabilizaciji situacije te da ne pridonosite eskalaciji jer ona može rezultirati samo jednim – sukobom”, kazao je na kraju razgovora u Parizu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Nekoliko sati ranije Netanyahu je kazao da je cilj iranske odluke “uništiti Izrael”.

“Ajatolah Hamenei, iranski vrhovni vođa, objavio je prije dva dana namjeru da uništi Izrael. Objasnio je u ponedjeljak kako to kani učiniti: obogaćivanjem uranija bez restrikcija radi stvaranja nuklearnog arsenala”, kazao je Netanyahu u video-snimci objavljenoj na društvenim mrežama.

“Nismo iznenađeni. Spriječit ćemo Iran da se opskrbi nuklearnim oružjem”, dodao je on.

Francuski predsjednik smatra da Iran svojom objavom ne kani izaći iz okvira sporazuma iz 2015. između Teherana i šest svjetskih sila kojim su Iranu ukinute sankcije u zamjenu za ograničenje njegova nuklearnog programa.

“Kazao sam izraelskom premijeru da, poput svojih europskih partnera smatramo da se sporazum iz 2015. mora očuvat”, rekao je Macron, dodavši da je sporazum zamišljen kao “faza koju treba dovršiti sporazumom o nuklearnim aktivnostima nakon 2025., radom na balističkoj aktivnosti Irana i radom na regionalnoj prisutnosti te zemlje”.

Iran je u ponedjeljak obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o uvođenju plana za povećanje svojeg kapaciteta obogaćivanja uranija povećanjem broja centrifuga, izjavio je zamjenik iranskog predsjednika Ali Akbar Salehi.

“To što radimo ne krši sporazum” o iranskoj nuklearnoj energiji zaključen u srpnju 2015. u Beču, iz kojeg se SAD povukao 8. svibnja, istaknuo je Salehi, kojeg citira iranska novinska agencija Fars.

Po Salehiju, koji je ujedno predsjednik Iranske organizacije za atomsku energiju, “pismo je predano IAEA-i u ponedjeljak o početku nekih aktivnosti”.

“Ti koraci ne znače da su pregovori s Europom propali”, kazao je Salehi misleći na rasprave između Irana i Europske unije, Njemačke, Francuske i Velike Britanije kako bi se pokušalo zadržati Iran unutar sporazuma iz Beča usprkos američkom povlačenju.

I Europska unija pozvala je u utorak Teheran da nastavi poštivati svoje obveze vezane uz nuklearne aktivnosti te dodala da “proučava” odluku iranskih vlasti o povećanju kapaciteta obogaćivanja uranija.

EU ponavlja da od Irana očekuje da poštuje sve obveze koje proizlaze iz spomenutog nuklearnog sporazuma (JCPOA) te da je IAEA jedina zadužena za nadzor njegove provedbe.

“Mi ćemo i dalje poštivati naše obveze koje proizlaze iz međunarodnog sporazuma sve dok Iran bude poštivao svoje obveze”, priopćila je Maja Kocijančić, glasnogovornica šefice europske diplomacije Federice Mogherini. (H)