Macron u utorak kod Merkel kako bi učvrstili veze u podijeljenoj Europi

EPA/FELIPE TRUEBA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaje se u utorak u Njemačkoj s politički oslabljenom Angelom Merkel kako bi razgovarali ponajprije o zajedničkom pristupu migrantskoj krizi i o dovršenju reforme eurozone.

To zasjedanje francusko-njemačkog vijeća na kojemu će sudjelovati ministri dviju zemalja trebalo je isprva biti posvećeno pripremi francusko-njemačkih “smjernica” o reformi eurozone koje će biti na dnevnom redu europskog summita 28. i 29. lipnja.

U vezi s tim pitanjem Pariz i Berlin su blizu dogovora, rekao je subotu navečer Bruno Le Maire, francuski ministar financija, nakon posljednjeg sastanka s njemačkim kolegom Olafom Scholzom.

No to, za Francusku najvažnije, pitanje moglo bi ostati u sjeni vrućeg pitanja prihvata migranata, nakon krize koju je potaknula Italija.

Angela Merkel i Emmanuel Macron slažu se u jednom: migrantska politika mora biti europska. Usto će pokušati osmisliti reformu koja će biti prihvatljiva svima, premda zemlje poput Poljske i Mađarske odlučno odbijaju otvoriti granice.

Pariz se u utorak treba nagoditi s Berlinom i o reformi eurozone i o njezinoj glavnoj mjeri, donošenju autonomnog proračuna koji će joj omogućiti da investira, što je velika želja francuskog predsjednika.

Posljednja važna tema susreta je jačanje europske obrane u trenutku kada Donald Trump prijeti smanjenjem financiranja NATO-a.

Angela Merkel je u subotu objavila, vezano uz francusko-njemačko vijeće, da je “više no ikad nužno da Europa bude snažna i ujedinjena” i da “Njemačka i Francuska mogu dati novi zamah toj suradnji” na polju vanjske politike, obrane i sigurnosti. (H)