Macron razgovarao s Trumpom o ubojstvu Khashoggija

Epa

Predsjednici Francuske i SAD-a, Emmanuel Macron i Donald Trump, razgovarali su u nedjelju navečer o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ubijena unutar konzulata njegove zemlje u Istanbulu, rekla je Bijela kuća.

Trumpova glasnogovornica Sarah Sanders izvijestila je u priopćenju da su dvojica šefova država razgovarala telefonski uoči dolaska američkog predsjednika u Francusku na komemoraciju stote obljetnice primirja iz 1918.

Razgovarali su o “okolnostima koje su popratile tragičnu smrt saudijskog novinara Jamala Khashoggija”, istaknula je Sanders.

Nakon što je pokazao popustljivost spram Saudijske Arabije u toj aferi, Trump je promijenio ton u subotu, ocjenjujući da je “očito bilo obmana i laži”.

Francuska je istaknula u nedjelju, s Njemačkom i Velikom Britanijom, “hitnu potrebu za rasvjetljavanjem” događaja.

Turski predsjednik Recep Tayyyip Erdogan obećao je u nedjelju detaljno izvješće o Kashoggijevom ubojstvu u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a saudijski kralj i prijestolonasljednik navodno su nazvali novinarovu obitelj kako bi joj izrazili sućut.

Rijad je u subotu priznao da je Khashoggi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, ali međunarodna zajednica s nevjericom gleda na verziju koju je ponudilaa Saudijska Arabija.

London, Pariz i Berlin u zajedničkom su priopćenju objavili da Saudijska Arabija mora pružiti činjenice kako bi se njezino objašnjenje o okolnostima smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija smatralo vjerodostojnim.

Glasnogovornica američkog predsjednika dodala je da su Trump i Macron “također razgovarali o nizu gospodarskih i sigurnosnih pitanja, među kojima o stanju u Siriji” i povlačenju SAD-a iz ugovora potpisana s Rusijom o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa. (H)