Macron pozvao Armeniju i Azerbajdžan na pregovore

EPA/GONZALO FUENTES / POOL MAXPPP OUT

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je u petak s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim kojeg je ponovo pozvao da proglasi prekid vatre u Nagorno Karabahu a obje strane da krenu u pregovore , objavila je Elizejska palača.

Dok su borbe u petak eskalirale, francuski predsjednik je ponovio pozive na prekid vatre i predložio pokretanje procesa i metodologije koji bi omogućili nastavak pregovora u sklopu skupine iz Minska, preciziralo je predsjedništvo. “Radovi počinju večeras”, dodali su.

Francuska uz Sjedinjene Države i Rusiju supredsjeda skupinom Minsk, zaduženom za posredovanje u tom sukobu.

Emmanuel Macron je također spomenuo slučaj dvojice novinara lista Le Monde koji su ranjeni u bombardiranju i u petak prebačeni u Erevan.

Ranije je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio Azerbajdžan, kojï ima podršku Turske i Armeniju, na “opasnost širenja sukoba i eskalacije”.

U nedjelju su nastavljene borbe u Nagorno Karabahu, većinom nastanjenom Armencima. Ta se regija otcijepila od Azerbajdžana čime je pokrenut rat tijekom 1990.- ih u kojem je poginulo 30.000 ljudi. Sukob je od tada bio uglavnom utihnuo, osim nekih borbi, posebice 2016.

Emmanuel Macron je već u nedjelju razgovarao s Pašinjanom i Alijevim.

Armenija je u petak priopćila da će surađivati s Rusijom, Sjedinjenim Državama i Francuskom na pregovorima o prekidu vatre u Nagorno Karabahu, dok raste broj poginulih šestog dana borbi.

Azerbajdžan, koji se bori protiv armenskih snaga u Nagorno Karabahu, nije odgovorio na poziv triju država, koje supredsjedaju skupinom Minsk Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), koja posreduje u krizi.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev odbacio je u utorak razgovore s Armenijom o Nagorno Karabahu, a Turska je u četvrtak navela da tri velike sile ne bi trebale posredovati u mirovnim pregovorima.

“Očito je da Armenija nije zainteresirana za rješenje sukoba putem pregovora i da pokušava pripojiti okupirana područja”, navelo je azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova.