Macron pokušava pronaći izlaz iz krize u Libiji

Marcon
Hina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron okupio je u utorak četiri glavna sudionika libijskog sukoba u pokušaju pronalaženja izlaska iz krize u toj zemlji još uvijek uronjenoj u kaos, sedam godina nakon pada Moamara Gadafija.

“Zbog sigurnosti, naš je interes poraditi na stabilnosti Libije. Zato oko stola okupljam sve sudionike danas u Elizejskoj palači”, napisao je na Twitteru Macron po njihovu dolasku u predsjedničku palaču.

Premijer vlade nacionalnog jedinstva Fajez al-Saraž i njegov suparnik Kalifa Haftar sastaju se ponovno na inicijativu francuskog predsjednika i pod pokroviteljstvom UN-a, deset mjeseci nakon susreta u La Celle-Saint-Cloud blizu Pariza 25. srpnja 2017.

Ovog puta im se pridružio predsjednik Zastupničkog doma Agila Salah, sa sjedištem u Tobruku, koji ne priznaje vladu u Tripoliju, kao i Državnog vijeća, koji odgovara gornjem domu u Tripoliju, Haled al-Mešri.

“Razdoblje kroz koje prolazimo nameće odluke”, naglasio je Emmanuel Macron ugošćujući Saraža. Inzistirao je na “spremnosti na pomirenje dopustivši suverenim narodima da se izjasne”.  (H)