Macron odbacio kritike Salvinija i Di Maija kao nevažne

EPA/FRANCOIS MORI / POOL MAXPPP OUT

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju u Kairu da neće odgovarati na kritike talijanskih čelnika Luigija Di Maija i Mattea Salvinija o Francuskoj jer su nevažne, te naglasio da je njegov jedini sugovornik premijer Giuseppe Conte.

“Neću odgovarati, to je ono što bi oni htjeli. ..što se mene tiče, moj je sugovornik predsjednik (vlade) Conte”, rekao je francuski predsjednik na susretu s novinarima prvog dana posjeta Egiptu.

“Talijanski narod je naš prijatelj i zaslužuje čelnike primjerene njegovoj povijesti”, dodao je.

Iz Egipta će francuski predsjednik otputovati u kratak posjet Cipru gdje će u utorak poslijepodne sudjelovati na summitu južnih zemalja Europske unije Med7 tijekom kojega će se sastati s talijanskim premijerom.

Premda je potonji nedavno istaknuo “povijesno prijateljstvo” Francuske i Italije, njegov ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini koji pokušava organizirati europsku frontu krajnje desnice protiv proeuropljana, rekao je da se nada da će se francuski narod uskoro riješiti “jako lošeg predsjednika”.

U prošlu nedjelju je potpredsjednik vlade Luigi Di Maio, predsjednik antisistemske stranke M5S, drugog člana koalicijske vlade, optužio pak Francusku da “osiromašuje Afriku” i da svojom “kolonizacijskom” politikom tjera migrante da odlaze u Europu.

Nakon tih izjava talijanska veleposlanica u Francuskoj je bila pozvana u francusko ministarstvo vanjskih poslova.

(Hina)