Macron dao naslutiti da će podržati Hrvatsku u šengenskom prostoru

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak na Pantovčaku da će Pariz i Zagreb nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija i dao naslutiti da će Francuska dati podršku Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor.

Macrona je na Pantovčaku primio hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je rekao da mu je čast primiti šefa francuske države.

“Meni je uvijek čast, ali ova je posebna”, rekao je Milanović.

“Ponosan sam što sam prvi francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja”, rekao je Macron i dodao da je “nepravda” što se neki šef francuske države nije službeno ovdje bio prije.

Macron je dodao da će Pariz i Zagreb nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija.

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

Dvojica predsjednika razgovarala su o hrvatskoj kupnji francuskih aviona tipa Dassault Rafale F3R.

“To je velika stvar u Hrvatskoj, i strateški i financijski. Radujem se tome”, rekao je Milanović, ali dodao da jačanje odnosa s Francuskom neće zaustaviti vojnu suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Naša suradnja sa SAD-om je bila i bit će”, dodao je.

Macron se već na Pantovčaku kratko susreo s pilotima hrvatskog vojnog zrakoplovstva koji će ići na obuku za upravljanje francuskim avionima.

Potpisima ministara obrane Marija Banožića i Florence Parly nešto kasnije u Banskim dvorima finalizirat će se kupnja 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Hrvatska i Francuska potpisat će u istoj prigodi i novi sporazum o strateškom partnerstvu koji će “uzvisiti našu bilateralnu vezu”, rekao je francuski predsjednik.

Francuska preuzima od Slovenije predsjedanje Vijećem EU-a početkom 2022., a Macron je najavio da će se Pariz, između ostalog, baviti i mirom i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

“Znam da će nam vaše veze na zapadnom Balkanu pomoći u tome”, rekao je Macron Milanoviću.

Francuski predsjednik nakon Pantovčaka otišao je položiti vijenac na Spomenik domovini, a potom i na susret s premijerom Andrejom Plenkovićem.