Macrijeva koalicija pobijedila peroniste na argentinskim izborima

EPA/David Fernandez

Koalicija argentinskog predsjednika Mauricija Macrija pokazala se najjačom političkom snagom na nedjeljnim parlamentarnim izborima za polovicu zastupničkih mjesta i trećinu Senata, pokazuju konačni rezultati.

U pokrajini Buenos Airesu, najvažnijem izbornom okrugu, provladin kandidat Esteban Bullrich osvojio je 41,3 posto glasova, a bivša predsjednica Christina Fernandez de Kirchner 37,2 posto.

Macrijeva koalicija Cambiemos pobijedila je u gradu Buenos Airesu i na 12 drugih izbornih okruga, od ukupno 24, uključujući i gusto naseljene pokrajine Cordobu, Santa Fe i Mendosu.

“Danas je pobijedila izvjesnost da možemo zauvijek promijeniti povijest”, rekao je Macri.

Oko 33 milijuna ljudi imalo je pravo glasa na izborima za oko pola od 257 mjesta u zastupničkom domu i trećinu od 72 mjesta u Senatu.

Argentinski parlament djelomično se obnavlja svake dvije godine.

Analitičar Lucas Romero iz konzultantske tvrtke Synopsis rekao je da rezultati znače da se Macrijeva vlada “politički učvrstila”.

“No ona ostaje vlada  koja neće imati većinu, ni u Zastupničkom domu niti u Senatu, te koja neće uvjeriti Argentince u svoju ekonomsku politiku”, dodao je.

Fernandez, koja je bila predsjednica od 2007. do 2015. vratila se na političku scenu u nedjelju osvojivši jedno od tri mjesta za pokrajinu Buenos Aires u Senatu.

Premda se dokazala kao oporbena čelnica s najvećom potporom, njezin poraz od Bullricha minirao je njezinu ambiciju da vodi fragmentirani peronistički pokret te da dođe na predsjedničku dužnost 2019.

Najjači argentinski politički pokret, koji je stvorio predsjednik Juan Peron prije sedam desetljeća, sad treba “odlučiti kako će se obnoviti ako se želi vratiti na vlast”, rekao je politolog Diego Reynoso.

Hina