Povezite se

Izdvojeno

Lucić: Napad na Tomu Medveda napad je na hrvatsku Vladu i branitelje

Objavljeno

-

Umirovljeni general Josip Lucić u subotu je osudio naslovnicu Hrvatskog tjednika u kojoj je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prikazan na vulgaran način, poručivši kako se ne radi samo o napadu na Medveda već i na hrvatsku Vladu i hrvatske branitelje.

Potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) Lucić je to istaknuo na konferenciji za novinare u Spomen domu Tigrova u Rakitju kojoj su nazočili i zapovjednici ratnih postrojba tijekom Domovinskog rata iz cijele Hrvatske.

“Ova konferencija je posvećena obrani jednog moralnog čovjeka gdje je na naslovnoj stranici tjednika koji se usuđuje zvati Hrvatski tjednik, na najvulgarniji način prikazan taj čovjek koji je prije 30 godina došao u ovu postrojbu kao hrvatski dragovoljac”, rekao je umirovljeni general Lucić.

Podsjetio je na ratni put sadašnjeg ministra hrvatskih branitelja, generala Medveda, poručivši – ti ‘koji su Tomi (na naslovnici tjednika) stavili lanac oko vrata, tako ti misle i nama staviti lanac oko vrata’.

Istaknuo je i kako je to najsramotnija slika koju je vidio posljednjih 30 godina u procesu obrane i oslobađanja Republike Hrvatske.

„Ovo je udar na sve hrvatske dragovoljce, ovo je udar na sve naše poginule, na sve naše ranjene, na sve naše umrle, na sve nesretne obitelji čiji sinovi su izginuli u postrojbama hrvatske policije i vojske”, kazao je Lucić.

Drži kako su takvu karikaturu na naslovnici tog tjednika mogle smisliti samo „moralne nakaze”.

Podsjetio je i da je general Tomo Medved tijekom Domovinskog rata bio tri puta ranjen te izgubio zdravlje boreći se za svoje prijatelje. Tijekom svoga ministarskog mandata donio je novi zakon o pravima hrvatskih branitelja, pokrenuo njihove masovne zdravstvene preglede kako bi im preventivno zaštitio zdravlje te je 24 sata na raspolaganju svim braniteljima i sl.

„Mi hrvatski branitelji ne možemo dopustiti ovakav odnos, posebno tjednika koji se zove Hrvatski tjednik”, naglasio je Lucić.

Procijenio je kako to nije samo napad na Tomu Medveda i hrvatsku Vladu u situaciju kada Hrvatska doživljava najveću krizu zbog pandemije koronavirusa koji je urušio gospodarstvo, a Zagreb je doživio razorni potres – već je to i napad na hrvatske branitelje.

„Ovo doživljavamo kao napad na Tomu Medveda, napad na hrvatske branitelje i napad na hrvatsku Vladu koja je uspjela tijekom posljednjih godina premostiti niz kriza”, poručio je Lucić.

Upitan kako gleda na nedavni odlazak ministra Medveda u Grubore i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, Lucić je odgovorio da je odlazak u Grubore i sve lokacije gdje su ljudi stradavali iskaze poštovanja svim žrtvama

„U ratovima nažalost stradavaju civili s obaju strana”, kazao je.

Istaknuo je i da otkada je Tomo Medved ministar hrvatskih branitelja, obilaze se sva grobišta, otvaraju se grobišta iz Domovinskog, ali i iz 2. svjetskog rata i poraća.

Poručio je kako je cilj da ni jedna žrtva ne ostane zaboravljena te se na neki način razotkrije cijela hrvatska povijest.

„Napad na Tomu Medveda pokušaj je sprječavanja otvaranja svih istina suvremene, ali nesretne hrvatske povijesti”, naglasio je general Lucić.

Ne prihvaćamo stalno vraćanje u prošlost, borili smo se za budućnost Hrvatske, slobodu.

Poručio je kako hrvatski branitelji ne prihvaćaju da ih se stalno vraća u prošlost, već su boreći se za Hrvatsku, borili se za budućnost, slobodu i demokraciju Hrvata i svih građana u zemlji.

Lucić smatra da ti napadi idu od onih struktura koje se hrane na nesrećama hrvatskog naroda kroz povijest; neki i svjesno rade suprotno interesima hrvatskog društva i države.

Ocijenio je i da se hrvatsku državu želi podijeliti po svim mogućim osnovama (po podrijetlu, ideologijama i sl.), a izazivajući te stalne sukobe Hrvatsku se drži „taocem velikosrpskih politika”.

„Mi smo do nogu pobijedili velikosrpsku politiku i dosta nam je toga. Mi želimo živjeti u miru, borili smo se za mir i želimo osigurati mir našoj djeci i unucima”, istaknuo je.

Umirovljeni general Darko Rukavina, prvi zapovjednik Jedinice za posebne zadatke MUP-a Rakitje, podsjetio je da je kao zapovjednik uvijek u prvi plan stavljao profesionalizam i čovjekoljublje, a tu nije bilo mjesta mržnji prema Srbima ili bilo kojoj drugoj manjini.

Poručio je i da iza ministra Medveda stoje hrvatski istinski branitelji rekavši – “Tomu ne damo”.

Tomo Medved dragovoljac u obrani Hrvatske

Tomo Medved (Cetingrad 1968.) u studenom 1990. kao dragovoljac se javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUP-a u Rakitje. Iduće godine je postavljen na dužnost zapovjednika voda u 2. bojni 1. gardijske brigade, a kasnije i zapovjednika satnije.

Tri puta je ranjen. Prvi put, na početku Domovinskog rata, 16. kolovoza 1991., na zapadnoslavonskom ratištu, kada je tijekom borbe pogođen gelerom u pluća. Drugi put, u listopadu 1991. u Pokupskom kada je zadobio prostrijelnu ranu nadlaktice. To je, kažu njegovi suborci, smatrao ogrebotinom i nije želio napustiti suborce ni pod koju cijenu. I treći put, u lipnju 1992. kada ga je u zaleđu Dubrovnika dohvatio geler u blizini kralježnice.

Nakon Domovinskog rata obnašao je visoke dužnosti u sastavu Oružanih snaga RH, a u srpnju 2006. preuzeo je dužnost savjetnika načelnika Glavnog stožera OS za kopnenu vojsku. Bio je načelnik Uprave za personalne poslove Glavnog stožera.

U čin brigadnog generala promaknut je 2009. . Umirovljen je na vlastiti zahtjev 2011. godine.

Tomo Medved završio je Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro, Ratnu školu ban Josip Jelačić te Defence Language Institute u SAD-u

Odlikovan je s nizom najviših državnih odličja poput Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina, Medaljom za sudjelovanje u operaciji “Ljeto ’95”.

Izdvojeno

Rijekom se pjevalo “Zovi samo zovi”!!! Odgovor na zvijezdu petokraku !!!

Published

on

Izvor: Facebook/Dnevno

Veći broj građana okupio se u nedjelju popodne u središtu Rijeke prosvjedujući protiv postavljanja umjetničke instalacije Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ na krov Riječkog nebodera.

Prosvjednici su nakon okupljanja Mostu hrvatskih branitelja, prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža.

Petokraku na riječkom neboderu nisu svi doživjeli kao “umjetničku instalaciju”.

Veliki broj Riječana crvenu zvijezdu jasno istaknutu u njihovom gradu, smatraju isključivo – provokacijom.

To su danas i pokazali kolonom koja je sa hrvatskim i hos zastavama prošetala gradom, uz uzvike “Vukovar” i pjesmom “Zovi, samo zovi”.

Iz operativnog dežurstva Policijske uprave primorsko-goranske doznaje se da je policija, temeljem saznanja da je došlo do okupljanja većeg broja građana izašla na mjesto događaja te da tijekom okupljanja nije bilo policijskog postupanja.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ postavljena je u nedjelju ujutro na krovu Riječkog nebodera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Rijeke 2020.

Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje, kako je priopćeno, podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Iz Rijeke 2020 naveli su da je umjetnička intervencija postavljena na dana kada je 1943., Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsjedao književnik Vladimir Nazor, donijelo Odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Hina/Dnevno

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Plenković: Oporba će uvijek dobiti čvrst odgovor kada aludira da sam korumpiran

Published

on

Dodao

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je izjavio da će oporbi uvijek čvrsto i jasno odgovoriti kada aludira i iznosi teze kojima ga optužuje za korupciju, te kako ne misli da se tim odgovorima ‘nabacuje blatom’ u javnom prostoru.

Upitan o primjerenosti komunikacije na saborskom aktualnom prijepodnevu – na kojem je neke saborske zastupnike, nakon njihovih teza iznesenih u pitanjima, nazivao debitantima, a oni mu uzvraćali da je nadmen – Plenković je kazao da je smisao aktualnog prijepodneva da se malo osjete političke tenzije i razmjene mišljenja.

Po meni, sve je bilo u okvirima nekakvih sličnih situacija ranije, ocijenio je premijer u izjavi novinarima nakon prvog aktualnog prijepodneva u novoj saborskoj sezoni.

“Imate glavnu tezu oporbe koja čak na mene osobno baca aluzije i optužbe o korupcije. Kada tako nešto čujemo, onda čvrsto i odgovaramo. Recimo da je vas optužio jedan debitant iz Mosta da ste dobili 22 milijarde eura na Europskom Vijeći, ali uz nekakav kuloarski deal da ćete kupiti (avione) Rafale, onda je to čemer i jad, i onda na to treba vrlo čvrsto i jasno odgovoriti”, poručio je Plenković.

Ističe da ta vrsta kavanskih tračeva, ogovaranja i nebuloza, zaslužuje takav odgovor.

Ili, dodao je Plenković, kada vas jedna debitantica, pretendentica na nekakva ozbiljnija mjesta u SDP-u, optuži da i ‘vaša nije gorjela dovijeka’ i da ćete završiti kao Sanader, onda to zahtijeva čvrst odgovor.

“Ta žena ne samo da ne zna ništa o odnosu između Sanadera i mene, nema pojima o tim relacijama; ne zna što ja o njemu mislim i ja to ne prihvaćam”, naglasio je  premijer, dodavši da u drugom mandatu nema teoretske šanse da bilo kome dopuštaju takve komentare.

“Svi će dobiti odgovor čvrst, jasan, onakav kakav zaslužuju”, poručio je Plenković, kazavši da je i on bio debitant u parlamentu, ali da se nije tako ponašao. ‘Nisam tu došao prvi put i onda objašnjavao ministrima i Vladi što trebaju raditi; a pri tome ne glasate za Zakon o obnovi Zagreba, ali imate ekspoze o tome’, kazao je.

Novinarima je rekao kako ne očekuju valjda da će, kada se na njega netko na aktualnom satu nabaci blatom, kazati: ‘Hvala vam, baš mi dobro stoji’.

Odbacio je i medijsku tezu da time ‘prlja javni prostor’, pojasnivši da samo ne prihvaća optužbe za korupciju koje ne stoje.

“Ljudi koji izlaze s takvim tezama moraju instantno dobiti jasan odgovor, to je sve”, poručio je premijer.

Za Mostovu inicijativu kojom bi se Vladu obvezalo da podnese izvještaj o radu Nacionalnog stožera Civilne zaštite u roku od 30 dana, kazao je da za nju nije čuo i ništa ne zna o tome.

Odbacio je i tezu Miroslava Škore da Ustavni sud odlučuje onako kako se on i predsjednik Zoran Milanović dogovore; pogotovo, istaknuo je Plenković, u recentno slučaju u kojem smo zastupali dijametralno suprotne stavove.

Nisam tu izjavu čuo, tako da uzimam s rezervom da je čak i on uspio reći da je ovo rezultat dogovora nas dvojice; a ako je to rezultat dogovora, onda stvarno ne znam kako mi to gledamo na rad Ustavnog suda, zaključio je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Obilježena 30. godišnjica i Nacionalni dan Mladeži HDZ-a

Published

on

Dodao

Predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš poručio je u subotu povodom obilježavanja nacionalnog dana i 30. godišnjice osnutka, kako se Mladež HDZ-a trudi dati prave odgovore i biti glas mladih u Hrvatskoj politici.

“Trudimo se dati prave odgovore, biti glas mladih u hrvatskoj politici, ja bih rekao da smo u tome uspješni, povjerenje imamo, i svake godine izlazimo s novim idejama, novim mjerama i trudimo se biti ovdje”, kazao je Vidiš novinarima ispred središnjice HDZ-a. Dodao je kako je Mladež HDZ-a generacija koja baštini tradicionalne vrijednosti, ali zasukanih rukava gleda prema budućnosti.

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je kako joj je drago da se mladi sve više uključuje u društvo a HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ocijenio da 30-godišnji staž Mladeži HDZ-a znači da postoje rezultati rada, te da HDZ ima svijetlu budućnost.

“Teme mladih, koje dolaze kroz javni prostor, a vezane su za mlade, od zapošljavanja, boljih radnih mjesta, digitalizacije, zelene energije, svega onoga što su sada teme kojima se bave mladih u fokusu su Vlade”, poručio je.

Na Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a sudjelovao je i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković

Nacionalni dan Mladeži HDZ-a i 30. godišnjica osnutka obilježen je u drugačijim okolnostima nego do sada, sukladno epidemiološkim mjerama, a program obilježavanja prenosio se videovezom.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije