Povezite se

Ličko-senjska županija

LSŽ: Od devet pravovaljanih, samo HDZ-ova lista nije poštovala ravnopravnost spolova

Objavljeno

-

Od devet pravovaljanih lista istaknutih za prijevremene izbore u Ličko-senjskoj županiji, jedino lista HDZ-ove koalicije nije ispoštovala načelo ravnopravnosti spolova, potvrdilo je Hini Županijsko izborno povjerenstvo (ŽIP) koje je o tome, odnosno o činjenici da predlagatelj nije vodio računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, obavijestilo DORH i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

Osim podatka da koalicijska lista HDZ/HSU/HSP-AS/HSS/HBS-a nije ispoštovala načelo ravnopravnosti spolova, ŽIP Ličko-senjske županije nije iznosio druge pojedinosti, no uvidom u listu od 31 kandidata jasno je kako je na njoj samo sedam žena, a moralo bi ih biti barem 13.

Da su kod sastavljanja izbornih lista dužni voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena, političke stranke i grupe birača ranije je upozorilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), tumačeći da neuravnoteženost jednog spola postoji ako je na listi zastupljen s manje od 40 posto.

To konkretno znači, da na listi za županijsku skupštinu Ličko-senjske županije na kojoj je 31 kandidat, njih 13 moraju biti muškraci, odnosno žene. Na listi za gradska vijeća Ogulina i Iloka koja imaju po 17, odnosno 15 kandidata, sedam, odnosno šest moraju biti muškarci, odnosno žene. Šest muškaraca ili žena moralo je biti i na listama za općinsko vijeće Davora u koje se bira 13 članova.

U Iloku i Davoru svi poštovali načelo

Na svih osam pravovaljanih lista za Gradsko vijeće Iloka poštovano je načelo ravnopravnosti spolova i uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena, odgovorili su iz iločkog Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) ne iznoseći brojčane pokazatelje. Na prijevremene izbore u Iloku, 10. ožujka, izlazi nezavisna, odnosno lista grupe birača aktualne gradonačelnice Marine Budimir, stranke DESNO, HNS, HSP, HSU i SDP te koalicije HDZ-HSLS i HSS-HKS.

Isti odgovor stigao je i iz Općinskog izbornog povjerenstva Davora gdje na izbore izlaze tri liste. Na listi HSS/SDP-a sedam je muškaraca, šest žena, na HDZ-ovoj šest muškaraca, sedam žena, a na nezavisnoj, odnosno listi grupe birača sedam muškaraca, šest žena, naveo je OIP Davora.

Gradsko izborno povjerenstvo Ogulina nije odgovorilo na Hinin upit, no uvidom u šest pravovaljanih listi (Demokratskog saveza Srba, HDZ-ove koalicijske, listi HNS-a, SDSS-a, SDP-a te Nezavisne liste Igora Stošića Jole) razvidno je da uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca nije poštovala Nezavisna, odnosno lista grupe birača na kojoj su od 17 kandidata, tri žene.

Novčane kazne za predlagatelje

‘Na ruku’ predlagateljima ide da ih nepoštivanje načela ravnopravnosti spolova ne isključuje iz daljnje izborne utrke, odnosno ne utječe na pravovaljanost lista, otegotno im je što mogu biti novčano kažnjeni. Zakon predviđa da predlagatelji koji na izborima za gradska vijeća i županijsku skupštinu nemaju dovoljno žena, odnosno muškaraca mogu biti kažnjeni kaznom od 40 tisuća kuna, odnosno od 20 tisuća kuna kad se radi o izborima za općinsko vijeće.

Vlada je za 10. ožujka raspisala prijevremene izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, gradska vijeća Iloka i Ogulina te vijeće općine Davor, jer kao predstavnička tijela nisu donijela proračune za ovu godinu.

Ličko-senjska županija

Šutić: “Tko ne isplati paće radnicima, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”

Published

on

Predsjednik Gradskog vijeća grada Otočca Branislav Šutić (predsjednik GO HDZ Otočac) uputio je dopis na redakciju portala Nacionalno.hr u kojem još jednom upozorava da gradonačenik Otočca Stjepan Kostelac mora isplatiti plaće svim zaposlenicima Grada i korisnicima proračuna jer u suprotnom krši zakon.

Podsjećamo, naš je portal već prenio priopćenje predsjednika GV Otočca Branislava Šutića “Što se to događa u gradu Otočcu?! Šutić poručio Kostelcu: “Plati plaće radnicima !”, , no reakcije, ni priopćenja iz ureda gradonačenika Stjepana Kosteca na našu objavu redakcija nije zaprimila.

Portal Nacionano.hr u cjelosti prenosi novo priopćenje predsjednika GV Otočca Branislava Šutića:

Iako je proračun Grada Otočca donesen i iako sam upozorio gradonačelnika Stjepana Kostelca da mora isplatiti plaću svim zaposlenicima Grada i korisnicima proračuna jer u suprotnom krši zakon, kako mi dojavljuju zaposlenici Grada, gradonačelnik Kostelac i dalje ne želi zaposlenicima isplatiti plaću, te sam  još jednom od gradonačelnika tražio da isplati zaposlenicima i korisnicima proračuna plaću kao što je dužan činiti te ga upozorio da ako isto ne učini najkasnije do petka 14. veljače 2020. godine  izvijestit ću sve relevantne institucije Republike Hrvatske o njegovom kršenju zakona i samovolji jer je gradonačelnik u obvezi isplaćivati plaću po članku 132. Kaznenog zakona koji jasno kaže “

(1) Tko ne isplati dio ili cijelu plaću jednom ili više radnika, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.” – zaključio je Šutić.


Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Što se to događa u gradu Otočcu?! Šutić poručio Kostelcu: “Plati plaće radnicima !”

Published

on

Izvor: Nacionalno/D.Prša

U Gradu Otočcu već duže vrijeme politički “spokoj” je nepoznato značenje. Odnosi između izvršne i zakonodavne vlasti moge bi se opisati “nećeš, nemožeš, nedam, dam”.

Kako su političke tenzije sve vidljivije, a što najbolje znaju građani tog grada, na redakciju portala Nacionalno.hr dobili smo službeno priopćenje kojeg potpisuje predsjednik GV Otočca Branislav Šutić, kojeg prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Gradsko vijeće Grada Otočca donijelo je proračun a gradonačelnik Kostelac je isti stavio izvan snage te je ujedno i na službene web stranice Grada Otočca objavio i prema raznim ministarstvima poslao proračun koje Gradsko vijeće NIJE usvojilo.

Nakon dojava djelatnika i korisnika proračuna da im Gradonačelnik ne želi isplatiti plaću i da za to optužuje većinu u Gradskom vijeću i predsjednika Gradskog vijeća želim naglasiti da sam čuo da gradonačelnik ne isplaćuje plaće i da nije dostavio sredstva proračunskim korisnicima i da po običaju obmanjuje i laže djelatnike i javnost te da lažno optužuje mene i većinu u Gradskom vijeću.

Gradonačelnik je kao izvršna vlast dužan svakom djelatniku isplatiti plaću jer u protivnom krši zakon i čini kazneno djelo. Slijedom toga sam danas uputio dopis gradonačelniku Grada Otočca. Gradonačelnik ne može i ne smije nikome uskratiti plaću niti sredstva proračunskim korisnicima.”

Dr.sc.Branislav Šutić, prof.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Župan Milinović i državni tajnik Majdak održali radni sastanak na temu provedbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Published

on

Zbog iznimnog značaja ubrzanja provedbe novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu i stvaranja uvjeta za brži razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Ličko-senjske županije, Župan Darko Milinović organizirao je danas sastanak s predstavnicima gradova i općina na temu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljistem u Kabinetu župana Ličko-senjske županije. Radnom sastanku ispred Ministarstva poljoprivrede nazočio je državni tajnik Tugomir Majdak sa suradnicima.

Od donošenja Zakona do danas samo Grad Gospić i Općina Plitvička jezera objavili su natječaje za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, dok je Općina Udbina najavila skoro raspisivanje natječaja. Ostale jedinice lokalne samouprave s područja Županije još uvijek se pripremaju za raspisivanje javnih natječaja za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.

Od ukupno 236.000 ha raspoloživog poljoprivrednog zemljišta na području Županije u korištenju je oko 126.000 ha. Stoga je evidentno da su potencijali korištenja kroz programe raspolaganja državnog poljoprivrednog zemljišta daleko veći.

Državni tajnik Tugomir Majdak posebno se zahvalio županu na organizaciji ovog radnog sastanka i najavio skoro donošenje izmjena i dopuna Zakona u cilju ubrzanja administrativnih procedura. Raspravljalo se i o ugovorima o privremenom korištenju, podnošenju jedinstvenog zahtjeva za potporu za 2021. godinu, raspolaganju privatnim poljoprivrednim zemljištem, izdvajanju poljoprivrednog zemljišta iz šumskogospodarske osnove i drugom.

LSŽ/Facebook


Ucitavanje vijesti

Najčitanije