Lovrinović: Vlada mora što prije zaustaviti štetan model neplaćanja u zdravstvu

Konferencija za medije Ivana Lovrinovića

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u četvrtak je pozvao premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića da što prije prekinu štetan model neplaćanja u zdravstvu.

Na konferenciji za novinare na temu “Što se krije iza neplaćanja u zdravstvu?” predložio je da se nabava centralizira i ukine pojedinačna nabava lijekova po bolnicama, čime bi se, kako procjenjuje, cijena lijekova smanjila najmanje deset posto.

Kazao je i da rokovi plaćanja trebaju biti najviše 90 dana ili bi, u suprotnom, ministar zdravstva trebao ‘letjeti’ s dužnosti jer radi štetu proračunu. Također je predložio da se napravi analiza cijena izvornih i generičkih lijekova, čime bi se također uštedjelo.

Rodić: Lokalne samouprave ne poštuju Zakon o zdravstvenoj zaštiti

“Do ovih smo rješenja došli nakon detaljne analize kojom smo utvrdili da bi se, prema najgrubljoj procjeni, nakon ovih poteza godišnje uštedjelo minimalno 700 milijuna kuna“, poručio je Lovrinović.

Predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija dr. Josipa Rodić istaknula je da lokalne samouprave, Grad Zagreb i županije, ne poštuju Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je na snagu stupio od početka godine.

“Svakodnevno nas nazivaju zaposlenici domova zdravlja, ali i bivši koncesionari koji su odmah iza Nove godine uputili zahtjev upravnim vijećima domova zdravlja za novim ugovorima o zakupu prostora, no svi redom dobivaju odgovore da županije nisu donijele nikakvu odluku i da oni ne mogu po tome dalje postupati“, upozorila je Rodić napomenuvši da je to dodatni razlog odlaska liječnika iz Hrvatske.

Kazala je i da je ugovaranje posebnih dežurstava još jedan problem, navodeći primjer Splitsko-dalmatinske županije koja jedina nije iskoristila 32 milijuna kuna iz europskih fondova.

“O razlozima možemo samo nagađati, no mi točno znamo o čemu se tu radi. Ta ista županija liječnicima primarne zdravstvene zaštite, pedijatrima i obiteljskoj medicini šalje upozorenja da od 1. travnja račune za dežurstva šalju HZZO-u, što nije temeljeno na zakonu nego je riječ o samovolji. Naime, postoji odluka HZZO-a iz prosinca 2018. po kojoj je dan naputak da se posebna dežurstva organiziraju tako da domovi zdravlja ugovaraju i potpisuju ugovore s liječnicima“, pojašnila je.

Upozorila je i da nekim domovima zdravlja neki zaposlenici dobivaju opomene pred otkaz ugovora o radu od upravnih vijeća i ravnatelja ako ne upisuju dijagnostičko-terapijske postupke koje odrađuju, i to zato jer takvi postupci pune kasu domova zdravlja, no liječnik i sestra koji sve odrađuju od toga ne vide ni lipe.

Lovrinović: Iza plaćanja u zdravstvu krije se korupcija

Lovrinović je ustvrdio da se iza neplaćanja u zdravstvu kriju neodgovornost, korupcija i klijentelizam.

“Znate li neku firmu koja će nastaviti suradnju ako joj partner ne plati 100, 500 ili 1000 dana? U normalnim okolnostima ta firma ne postoji, pa zašto se onda takva praksa odvija u zdravstvu? Zato što farmaceutima i bankarima koji im daju kredite da nadoknade troškove nastale zbog neplaćanja države to ne odgovara jer znaju da će im država kad-tad sve platiti, bez obzira na veličinu kamata i ukupni dug“, mišljenja je Lovrinović.

Pojasnio je da zbog tog ‘kruga neplaćanja’ kamate na neplaćene lijekove stalno rastu, pa od ukupnog duga samo na kamate se odnosi 20 do 30 posto cijene.

“HZZO godišnje na lijekove potroši 4,5 milijardi kuna, s plaćanjem kasni od 500 do 1000 dana, što znači da u toj cijeni oko 400 milijuna kuna kamata. To plaćaju građani i takva se praksa mora odmah zaustaviti”, poručio je Lovrinović.