Lovrinović: SOA je u slučaju Agrokor potpuno zakazala

“Tek jučer ravnatelj SOA-e je izašao pred javnost i po prvi put izjavio da je Agrokor veliki sigurnosni problem za Hrvatsku.”

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović, upozorio je na rad Sigurnosno obavještajne agencije u slučaju Agrokor.

“Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) u slučaju Agrokor je potpuno zakazala. Naime, na to sam upozorio u Saboru još 20. rujna ove godine kada sam rekao kako je koncern Agrokor najveći sigurnosni problem Hrvatske te postavio pitanje Sigurnosnoj obavještajnoj agenciji da tu tvrdnju potvrdi ili opovrgne. Mogu i citirati tada izgovorene riječi:

“Ako je sigurnosna procjena napravljena, kakva je? Ukoliko nije upozoravajuća onda oni koji to rade u službama nisu za to radno mjesto, a ako je upozoravajuća tko se na nju oglušio iz Vlade i/ili institucija koje su morale u tom slučaju postupati.
Počnimo konačno u ovoj našoj državi stvari raščišćavati do kraja jer sakrivajući krivce loših odluka (bilo da je posrijedi kriminal ili samo neznanje) nećemo se maknuti s mrtve točke i samo ćemo tonuti sve dublje.”

Tek jučer ravnatelj SOA-e je izašao pred javnost i po prvi put izjavio da je Agrokor veliki sigurnosni problem za Hrvatsku. Time je, nakon 63 dana od moga postavljenog pitanja, dao odgovor i potvrdio moju stručnu analizu stanja i zastupničku dužnost slanja upozorenja javnosti.

Tom prigodom, podsjetit ću, ravnatelj je također rekao da su slučaj Agrokor počeli obrađivati tek u travnju ove godine, što koincidira s vremenom pripreme dokumenta Lex Agrokor.

Zbog svega toga, a posebno činjenice da Povjerenstvo za Agrokor ne zasjeda, ponovno postavljam pitanje svim dosadašnjim ministrima unutrašnjih poslova, ali i premijerima te predsjednicima države, da se javno očituju o tome zašto SOA nije radila svoj posao. Sada je sasvim jasno da ili nije smjela analizirati razvoj Agrokora, dobre, a posebice loše posljedice širenja ili nije smatrala da je to važan potencijalni problem od nacionalne sigurnosti.

Nužno je da se i nezavisni stručnjaci za sigurnost očituju o ovim važnim pitanjima, jer je Hrvatska tranzicijska zemlja, te kao takva pogodna za gospodarsku destabilizaciju zbog lova u mutnom i manipuliranja državnim institucijama.

Moram upozoriti da je ugrožavanje nacionalne sigurnosti kroz gospodarstvo najmanje javno vidljivo, tiho i podlo, ali vrlo učinkovito i ostavlja dugotrajne te dalekosežne posljedice. Zato sam tražio da se prije izglasavanja Povjerenstva za Agrokor dopuni Zakon o istražnim povjerenstvima, kako Zakon ne bi bio za i po mjeri određene tvrtke te da se jasno naglasi politička dimenzija njegovog djelovanja, ali time i jasno odvoji od sudskih postupaka.

Kao što sam to jasno tvrdio javno i prije više od dva mjeseca, Agrokor jest najveći sigurnosni problem. Na žalost, bojim se da nije jedini i posljednji izvor nacionalne ugroze iz sfere gospodarstva.

Na kraju tražim od Vlade da jasno odredi i djelima pokaže koje su njezine pozicije u slučaju Agrokora te da ima nultu toleranciju na kriminalne radnje i korupciju. Slučaj Agrokor je skup svih anomalija zajedno i osim što je veliki gospodarski problem, to je također pogubna poruka za cjelokupno društvo. Zbog svega toga osim što tražim odgovornost krivaca za takvo stanje, od vladajuće strukture očekujem reforme kojima će napokon biti cilj efikasnije i pravosuđe koje će štiti građane i poduzetnike, koje će omogućavati, a ne kao do sada kočiti gospodarstvo te koje će sprječavati nastajanje sličnih slučajeva u samom njihovom nastajanju”, rekao je Lovrinović u priopćenju.