Lovrinović: Neprihvatljivo je da Vlada ne pomaže građanima da dođu do depozita u srpskim bankama

Izvor: Dražen Prša

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u utorak je konferenciji za novinare u Saboru od Vlade zatražio da što prije osnuje tijelo koje bi pomoglo građanima u prikupljanju dokumentacije za naplatu stare devizne štednje od Srbije, za što rok istječe 23. veljače ove godine.

Neprihvatljivim je ocijenio ponašanje Vlade i državnih institucija koje moraju realizirati svoja prava i izdati im potvrde kako bi mogli doći doći do svojih depozita.

Lovrinović je podsjetio na presudu Europskog suda za ljudska prava kojom je naloženo Ljudskoj banci da povrati deviznu štednju građanima bivše Jugoslavije.

Taj proces sa Slovencima je pri kraju, dok se Srbija tome najduže opirala, međutim, zbog početka pregovora s Europskom unijom Skupština Srbije donijela je zakon o povratu stare devizne štednje građanima iz republika bivše Jugoslavije, a proces prijave i podnošenje dokumentacije za povrat štednje Srbija je produžila do 23. veljače 2019. godine, kazao je Lovrinović.

“Zanimljivo je da su sve vlade novostvorenih država, osim Hrvatske, na vrijeme zadužile jednu instituciju da pomogne građanima u prikupljanju dokumentacije i izdavanju potrebnih potvrda jer bez potpune dokumentacije građani neće moći dobiti svoje devizne depozite“, ustvrdio je.

U dvije godine ove Vlade nitko nije mario ni odredio instituciju koja će biti stručna pomoć građanima, rekao je, dodavši da je uobičajeno da to bude Ministarstvo financija, Agencija za osiguranje štednih depozita, FINA ili jedna od banaka. Tek je na Badnjak, kazao je, Ministarstvo financija, objavilo šturu informaciju na svom webu iz koje ništa nije jasno.

“Riječ je o tome da je potrebno pribaviti šest potvrda, od kojih je najteže ishoditi onu da je građanin imao depozit u filijali srpske banke u Hrvatskoj i da ga nije realizirao te potvrda o mjestu prebivališta, što je mnogima problem jer su ga mijenjali iz BiH u Hrvatsku“, upozorio je.

Lovrinović kaže da se procjenjuje dug starih depozita u srpskim bankama na oko 300 milijuna eura, dok je dug Ljubljanske banke s kamatama iznosio oko dvije milijarde eura.

Povodom 27. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske Lovrinović je kazao da smo „državu stekli u ratu, a izgubili je miru jer smo izgubili monetarni i financijski suverenitet“.

“Državu ukradenu od interesnih skupina treba vratiti u ruke narodu“, poručio je, pozvavši „građane u drugi ‘Domovinski rat’ protiv korupcije, klijentelizma i posluha centrima moći“.