Lovrinović: Hitno dovesti u red agencije za naplatu dugova

Izvor: Dražen Prša

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u petak je na konferenciji za novinare pozvao Vladu da dovede u red agencije za naplatu dugova i izmijeni potrebne zakone koji se odnose na ove poslove kako bi se definirao njihov status.

“Agencije za utjerivanje dugova otkupile su od banaka proteklih godina ukupno oko 31 milijardu kuna (ne)naplativih kredita za oko 6 milijardi kuna. Vlada je za veliki dio tog iznosa dozvolila bankama da umanje osnovicu za obračun poreza na dobit i time svjesno prihvatila gubitak nekoliko milijardi kuna prihoda u proračunu. To je bila još jedna u nizu odluka Vlade koja je pogodovala krupnom kapitalu, a ne građanima”, istaknuo je Lvorinović.

Lovrinović je kazao da nitko ne zna točan broj ovih agencija jer je riječ o običnim trgovačkim društvima forme d.o.o koja se osnivaju sa 20 tisuća kuna kapitala pa ne podliježu regulaciji ni nadzoru HNB-a, HANFA-e ni Ministarstva financija iako raspolažu s otkupljenih 31 milijardu kuna, na koliko glase svi preuzeti ugovori o kreditima. Otkupom kredita i upravljanjem njihovom naplatom ove agencije su se pretvorile u neku vrstu kvazi kreditnih institucija jer se i same zadužuju da bi financirale otkup kredita.

Povukao je paralelu sa svim stambenim štedionicama u Hrvatskoj koje imaju ukupnu imovinu osam milijardi kuna i izravno ih regulira i nadzire HNB dok o poslovanju ovih agencija javnost ne zna skoro ništa, niti ih itko nadzire.

“Uvidom u bilance i račune dobiti i gubitka nekoliko najvećih agencija za utjerivanje dugova vidljiv je nevjerojatan porast dobiti iz godine u godinu. Tako je jedna od njih u 2013. imala neto dobit oko 5 milijuna kuna da bi ona krajem 2017.g. dostigla vrtoglavih 95 milijuna kuna. Šokantno je da je ta agencija osnovana uz početni kapital od samo 37 tisuća kuna”, rekao je.

Jedna druga agencija, dodao je, osnovana je početnim kapitalom oko 2,8 milijuna kuna a imala je dobit krajem 2017. oko 170 milijuna kuna, a kapital i rezerve su joj porasli sa 2,8 na oko 600 milijuna kuna sa svega nekoliko radnika. Za usporedbu, Podravka je u 2018. ostvarila dobit od 200 mlijuna kuna, ali na ukupan prihod od 4,2 milijarde kuna koji je ostvaren uz trud  oko 3000 radnika. Zarade ovih agencija su takve da se ne mogu postići  u trgovini oružjem, ljudima ili prostitucijom”, tvrdi Lovrinović.

“Zarada na utjerivanju nenaplaćenih dugova nije moralna ni prihvatljiva, jer ako banka nije uobičajenim postupcima uspjela naplatiti dug, onda se agencije za utjerivanje dugova mogu  samo služiti agresivnim, iscprljujućim i nemoralnim metodama da bi to postigle. Mnogi od dužnika zbog toga obolijevaju ili iseljavaju iz Hrvatske”, dodao je, istaknuvši da su osnivači i vlasnici važnijih agencija za utjerivanje dugova stranci te da je zato nužno osnovati državnu agenciju za otkup dugova.

Lovrinović je Ministarstvo financija pitao koliko ima ovakvih agencija u Hrvatskoj, koliko su one po godinama uspjele kumulativno naplatiti potraživanja, koliko su te agencije platile na godišnjoj razini poreza na dobit, kod koga se zadužuju kako bi od banaka otkupile kredite i izvlače li dobit iz Hrvatske.

Osim što od Vlade zahtijeva da hitno zakonski uredi status agencija za utjerivanje dugova, Lovrinović od HNB-a traži izmjene i dopune Odluke o kupoprodaji  plasmana kreditnih institucija kako bi se naložilo bankama, kao prodavateljima plasmana koji se odnose na fizičke osobe, da najprije njima moraju ponuditi pravo prvenstva u otkupu vlastitog kredita uz diskont koji ponudi banka, a agencijama tek ako građani odbiju.