Lovreković: Komunalac spreman sa novim projektima energetske obnove višestambenih

direktor Komunalca Vlado Lovreković

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro će raspisati natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a kako je istaknuo Vlado Lovreković, direktor petrinjskog poduzeća Komunalac, uskoro bi mogao uslijediti i natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada, natječaj koji je trebao biti raspisan u prvom kvartalu ove godine.

Lovreković ističe kako je Komunalac spreman sa novim projektima energetske obnove višestambenih zgrada te čekaju raspisivanje natječaja, koji je za sada najavljen u listopadu ove godine. „Svi stanari koji žele, a tim zgradama upravlja Komunalac, mi smo već pripremili projekte i certifikate. Mi smo do sada uredili 11 zgrada kojima upravljamo, sada su tri u planu i pripremi zato što ti stanari to žele“, rekao je Lovreković.

Riječ je o višestambenim zgradama u Gajevoj 1a, Hanžekovoj 2b i Tukulinovoj 43a. Procijenjena vrijednost energetske obnove te tri zgrade je oko 10-tak milijuna kuna, dok je prethodno energetski obnovljenih 11 zgrada koštala oko 15 milijuna kuna, rekla je Ivana Lamza, zamjenica direktora petrinjskog poduzeća Komunalac, prenosi portal 53.hr

Na pitanje kako tako velika razlika između energetske obnove 11 i nove tri zgrade, Lamza odgovara : „Ove zgrade su obnavljane prijašnjih godina. Sada je došlo do porasta cijena, projekti su drugačiji, cijene građevinskih radova su otišle gore, cijene materijala su otišle gore. Znamo svi kakva je situacija na tržištu s radnom snagom. U Ministarstvu i u Fondu su najavili da su svjesni situacije, da su svjesni problema. Natječaj je trebao ići u prvom kvartalu ove godine, pa je u prosincu prošle godine bio sastanak u Ministarstvu i Fondu sa svim predstavnicima i već tada su oni najavljivali da su svjesni situacije i da su svjesni da će biti jako teško provesti javnu nabavu i natječaje, upravo zbog nedostatka izvođača i da će biti problema“, rekla je Lamza.

Fond za energetsku obnovu višestambenih zgrada planira izdvojiti, prema posljednjim informacijama, 152 milijuna kuna. Najmanji iznos za energetsku obnovu koji se može povući je 100 tisuća kuna, a najviše 17 milijuna kuna. Također prema posljednjim informacijama, omjer financiranja će biti 60:40.

Nacionalno/Portal53.hr