Lova do krova: HNS i HSS u ‘plusu’, petak zadnji dan za objavu izvješća

FaH

HNS i HSS prošlu su godinu završili s viškom prihoda, što pokazuju godišnji financijski izvještaji koje su te stranke objavile, a petak, 1. ožujka u ponoć krajnji je rok do kojega sve političke stranke te nezavisni saborski zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju objaviti takva izvješća.

HNS je lani uprihodovao 8 milijuna kuna, potrošilo 7,1 milijuna, pa ima višak od 907 tisuća kuna.

Glavninu prihoda (3,4 milijuna kuna) čine oni iz proračuna, odnosno naknade koje stranke dobivaju ovisno o broju zastupnika, odnosno vijećnika. 

Najveću stavku na rashodnoj strani (2,7 milijuna) čini iznos za plaće 24 djelatnika – 19 u središnjem uredu stranke i pet u županijama.

HNS-u donirano 1,5 milijuna kuna, od članarina i doprinosa 814 tisuća 

Od donacija, pravnih i fizičkih osoba u HNS-ovu se blagajnu ‘slilo’ 1,5 milijuna kuna, od članarina i članskih doprinosa 814 tisuća kuna.

Stranka je u 2018. uredno podmirivala obveze prema kreditu od 3 milijuna kuna, koji je koncem 2015. podigla u Erste&Steiermarkische Bank, pa je na koncu godine stanje kredita iznosilo 557 tisuća kuna.

Ostale obveze za zajmove u Hrvatskoj iznose 638 tisuća kuna, prema fizičkim osobama 540 tisuća, prema leasing kući (za nabavljeni automobil) 98 tisuća kuna.

O kojim je fizičkim osobama riječ stranka ne navodi.

HSS-ovi prihodi 1,8 milijuna kuna manji u odnosu na 2017., skoro 400 tisuća veći od planiranih

Prihodi HSS-a lani su iznosili nešto preko 5 milijuna kuna, rashodi 4,7 milijuna – stranka je, dakle, u ‘plusu’ od 325 tisuća kuna.

Stranački prihodi bili su 1,8 milijuna manji u odnosu na prethodnu godinu, ali i gotovo 400 tisuća kuna veći od planiranih, navodi stranka.

Značajnije smanjenje prihoda odnosi se na prihode od donacija, a godinu ranije na tu su skupinu knjiženi i prihodi od donacija za lokalne izbore i od koalicijskih partnera. Od donacija HSS je, naime, u 2018. ‘uknjižio’ skromnih 5.500 kuna.

Od članarina i članskih doprinosa lani je uprihodovao 650 tisuća kuna, što je 13 posto ukupnih prihoda HSS-a.

Stranka je prošle godine ‘trošila’ manje nego godinu prije. Rashodi su joj iznosili 4,7 milijuna kuna i bili su 3,2 milijuna ili 60 posto manji nego godinu prije, ali i veći od planiranih. Stranka je imala 12 zaposlenih, rashodi za njih bili su 1,4 milijuna kuna, odnosno 28 posto ukupnih rashoda.

Za reprezentaciju, odnosno ugostiteljske usluge za sjednice stranačkih tijela, organizaciju Akademije mladih, obilježavanja značajnih datuma, HSS je lani potrošio 305 tisuća kuna.

HSS-ov trošak izvansudske nagodbe zbog maslina 1,2 milijuna kuna  

Trošak izvansudske nagodbe iznosio je 1,2 milijuna kuna.

Ti su troškovi ostvareni u prethodnom razdoblju, odnosno kad je trgovačko društvo pokrenulo sudski spor protiv HSS-a za isporučene, a neplaćene sadnice maslina iz 2003. godine.