Loše vijesti za pušače: Poskupljuju cigarete i duhan

N1

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala usvojiti odluku o poskupljenju cigareta i duhanskih proizvoda.

Na dnevnom redu je i prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje.

‘Od 2009. vodimo pregovore s Europskom komisijom, nakon pristupanja bili smo u obvezi uskladiti naš trošarinski sustav oporezivanja cigareta. Očekujemo da uskladba neće donijeti povećanje veće od jedne kune”, otkrio je Marić u utorak, dan prije sjednice Vlade.

Na samoj je sjednici istaknuo da će proračun od poskupljenja cigareta ostvariti 160 mlijuna kuna na godišnjoj razini. “Prema svim kalkulacijama i projekcijama ukupni utjecaj ove uredbe na maloprodajne cijene cigarete nije veći od jedne kune”, rekao je ministar Marić na sjednici Vlade.

Podsjetimo, na početku sjednice Vlade u srijedu, premijer Andrej Plenković komentirao aktualne teme.

Dotaknuo se, među ostalima, i prijetnji novinarima, koje su uslijedile nakon haške presude bh. šestorki.

“Želim također poslati poruku osude prijetnji našim novinarima, koje su poslane putem društvenih mreža. Policija reagira na te prijetnje. Mislimo da je to jako loše za slobodu medija, a to su načela od kojih ne odstupamo ni milimetra i očekujemo da se sve te prijetnje procesuiraju na najučinkovitiji način. Posebnu osjetljivost trebamo pokazati prema ljudima koji izvješćuju o događajima u Hrvatskoj i nadam se da će nekoliko ovakvih slučajeva biti procesuirani u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.