Lora Vidović: Gotovo svaki drugi naš stariji sugrađanin koji živi sam je siromašan

Foto: Hina

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović gostovala je u Dnevniku N1 televizije.

Vidović je komentirala izvješće svog Ureda za 2018. godinu.

Rizik siromaštva je i dalje 20 posto za opću populaciju, za starije je 28,6 posto. No, stanje je pogotovo loše za starije samce. 

“Gotovo svaki drugi naš stariji sugrađanin koji živi sam je siromašan. To je daleko više od prosjeka EU. Trebalo bi bolje ciljati mjere socijalne politike, dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga kako bi bili što manje isključeni iz društva”, rekla je Vidović. 

Govoreći o dostupnosti zdravstvenih usluga, Vidović je rekla da je dostupnost puno manja na otocima i u slabije naseljenim područjima, pogotovo za starije. 

“Liste čekanja su nešto kraće, ali su za pojedine postupke i dalje jako dugačke. Preporučili smo da se informatizacijom sustava HZZO-a poboljša transparetnost listi, a čekamo i pravilnik o vremenu čekanja na pojedine pretrage”, dodala je.

Vidović je komentirala i razloge zašto se ljudi iseljavaju iz Hrvatske: “Vidi se da mnogi odlaze u potrazi za poslom, ali to je pri dnu razloga, puno je više besperspektivnost, osjećaj nejednakosti, neravnopravnosti. U kontekstu prava iz radnog odnosa i potražnje za radnom snagom, primamo i dalje pritužbi. U privatnom i javnom sektoru. U privatnom zbog neisplate plaće, višestrukih ugovora na određeno. u javnom sektoru smatraju da je jedino moguće dobiti posao preko veze, a ne kroz sposobnost i kompetenciju”.

Pozitivno je što državna tijela prate preporuke Ureda puno više nego ranije. Ispunjenost je, kaže, 65 posto, a jedini cilj preporuka je utjecati na bolji život građana.

Ipak, upozorila je na suradnju s MUP-om oko pitanja postupanja prema migrantima. Iako Ured redovito dobiva odgovore MUP-a, Vidović ističe da im ne dopuštaju pristup u informacijski sutav, gdje jedino mogu dobiti podatke o kretanju, broju i postupanju prema migrantima, 

Zakon o zviždačima

Govoreći o Zakonu o zviždačima, Vidović je poručila: “Počela sam primati pritužbe zviždača iako zakon nije stupio na snagu. Ne mogu obećati puno, jer ne znam kako će se druga tijela ponašati, ali ja ću sasvim sigurno stajati uz zviždače koji ukazuju na nepravilnosti za koje se ispostavi da su istinite”. N1/Nacionalno